ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ακούω συνεχώς για το υψηλό επίπεδο της Hellas canyon academy και τις σχολές του ΕΣΕΦ. Τι σας κάνει να διαφέρετε και να έχετε την καλύτερη φήμη?
Δεν είναι μόνο το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και το συνεχώς εμπλουτισμένο πρόγραμμά μας. Δίνουμε περισσότερη βάση σε ειδικές τεχνικές που κρίνουμε απαραίτητες και δεν σπαταλάμε πολύτιμο χρόνο για δευτερεύοντα πράγματα. Επίσης έχουμε κατά μέσο όρο 120 καταβάσεις φαραγγιών κάθε χρόνο, όλων των επιπέδων δυσκολίας καθώς κι αρκετές εξερευνήσεις. Αυτό ισχυροποιεί κατά πολύ το ρόλο μας κι έτσι η ομάδα μας βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση.

Ποιός είναι υπεύθυνος για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και ποιοί θα με εκπαιδεύσουν?
Υπεύθυνος όλων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι ο Γιώργος Ανδρέου (Ιδρυτής ΕΣΕΦ, εκπαιδευτής ΣΟΕ, moniteur EFC, leader CAF). Επαγγελματίας οδηγός-εκπαιδευτής καταβάσεων φαραγγιών από το 1999, με μεγάλη πείρα. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με το Canyoning στην Ελλάδα και είναι γνωστός για την δράση του σε όλο το κόσμο. Είναι ιδρυτής της Ελληνικής σχολής καταβάσεων φαραγγιών και συνεργάζεται με ξένους οργανισμούς. Το 2007 βραβεύτηκε από την Γαλλική σχολή για την προσφορά του και την ανάπτυξη του canyoning στην Ελλάδα. Έχει οργανώσει την εξερεύνηση και τοποθέτηση μόνιμων αγκυρώσεων, σε 138 διαδρομές canyoning, όπου περιλαμβάνονται και τα δυσκολότερα, όπως για παράδειγμα αυτό του Γοργοποτάμου. Για το 80% των Ελληνικών διαδρομών canyoning, έχει επιμεληθεί ο Γ. Ανδρέου με την ομάδα του.

Πως μπορώ να ξεκινήσω να λαμβάνω μέρος στα επίπεδα εκπαίδευσης?
Πρώτα πρέπει να δείτε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, να επιλέξετε το επίπεδο εκπαίδευσης, την ημερομηνία που σας ταιριάζει και την περιοχή που επιθυμείτε. Κατόπιν συμπληρώνετε ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής και κάποιος υπεύθυνος θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας.

Δεν έχω δικό μου εξοπλισμό. Μπορώ να νοικιάσω από εσάς?
Η ακαδημία παρέχει όλο τον εξοπλισμό με προσιτό κόστος ενοικίασης.

Αποφάσισα να αγοράσω δικό μου εξοπλισμό. Ποιές δυνατότητες υπάρχουν?
Ο υπεύθυνος εκπαίδευσης και ιδρυτής της Hellas canyon academy, είναι επαγγελματίας στις καταβάσεις φαραγγιών και διαθέτει όλα τα είδη σε προσιτές τιμές. Επίσης θα σας συμβουλέψει για την σωστή αγορά του εξοπλισμού σας, χωρίς να ξοδευτείτε για περιττά πράγματα ή με λάθος αγορές. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα αγοράς μεταχειρισμένου εξοπλισμού.

Είμαι κάτοικος Θεσσαλονίκης και δεν έχω τη δυνατότητα να μετακινηθώ μακριά. Πώς μπορώ να λάβω μέρος στα εκπαιδευτικά προγράμματα?
Είναι πολύ απλό. Θα κοιτάξετε το ετήσιο πρόγραμμα και θα επιλέξετε τα μαθήματα που διεξάγονται κοντά στον τόπο διαμονής σας. Τα εκπαιδευτικά επίπεδα και το πρόγραμμα καταβάσεων είναι κυκλικό και όχι σταθερό. Δηλαδή γίνονται σε διαφορετικές περιοχές κάθε βδομάδα και όλο το χρόνο, δίνοντας την δυνατότητα να συμμετέχουν όλοι.

Μένω στην Αθήνα, θέλω ν ασχοληθώ με το canyoning, αλλά δεν έχω μεταφορικό μέσο. Προτείνετε κάποια λύση γι αυτό?
Ο υπεύθυνος της γραμματείας θα σας φέρει σε επαφή με όσους διαθέτουν όχημα και επιθυμούν να συνταξιδέψουν και να μοιραστούνε τα έξοδα μετακίνησης.

Πόσες ημέρες διαρκεί η εκπαίδευση?
Ο πλήρης εκπαιδευτικός κύκλος του canyoning αποτελείται από 3 ενότητες που περιλαμβάνουν όλες μαζί 8 επίπεδα. Οι 3 ενότητες είναι: Μύησης, Αυτονόμων κι Ομαδαρχών. Το κάθε επίπεδο είναι ένα διήμερο. Ο εκπαιδευόμενος έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί κατά την διάρκεια της ετήσιας εκπαιδευτικής σαιζόν, τα επίπεδα που τον ενδιαφέρουν και τις ημερομηνίες που αυτός θα επιλέξει. Δηλαδή ακολουθεί ένα ευέλικτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Είναι απαραίτητο τελειώνοντας το ένα επίπεδο να λάβω μέρος αμέσως στο επόμενο?
Όχι δεν είναι απαραίτητο. Μπορείτε να επιλέξετε την επόμενη ημερομηνία που σας βολεύει, όποτε κι αν είναι αυτή.

Δεν μπορώ να λάβω μέρος στην εκπαίδευση γιατί εργάζομαι τα σαββατοκύριακα. Υπάρχει λύση γι αυτό?
Τα εκπαιδευτικά επίπεδα δεν γίνονται μόνο τα σαββατοκύριακα αλλά και τις υπόλοιπες ημέρες. Αν και ούτε αυτές οι ημερομηνίες ταιριάζουν με το πρόγραμμά σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την γραμματεία της ακαδημίας και σίγουρα θα βρεθεί μια λύση.

Θέλω να ξεκινήσω τα εκπαιδευτικά επίπεδα μόνος ή με την παρέα μου. Υπάρχει τέτοια δυνατότητα?
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την γραμματεία της ακαδημίας και σίγουρα θα βρεθεί μια λύση.

Λαμβάνω κάποια πιστοποίηση μετά την εκπαίδευση?
Ο εκπαιδευτικός οργανισμός ΕΣΕΦ απονέμει σε όλους τους απόφοιτους, βεβαίωση ή δίπλωμα καθώς και κάρτα με το επίπεδο γνώσης τους. Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, για πολλά σπορ δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο και κανόνες που να διαμορφώνουν την εκάστοτε διαπίστευση. Όλοι οι Ελληνικοί και Ευρωπαϊκοί οργανισμοί που απονέμουν στους εκπαιδευόμενους διαπίστευση, για την Ελληνική νομοθεσία, έχουν την ίδια ισχύ. Η Hellas canyon academy, συνεργάζεται με αντίστοιχες Ευρωπαϊκές σχολές και μπορεί να προετοιμάσει τους αποφοίτους της και για αντίστοιχες Ευρωπαϊκές διαπιστεύσεις. Οι απόφοιτοι που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε σχολές του εξωτερικού, με την επίδειξη του προαπαιτούμενου διπλώματος της Hellas canyon academy, μπορούν να ενταχθούν στην σχολή Οδηγών (Initiateur).

Μέχρι ποιό σημείο μπορεί να φτάσει η εκπαίδευση από την Hellas canyon academy?
Καλύπτεται όλη η εκπαιδευτική ύλη σχετικά με τις καταβάσεις φαραγγιών και ολοκληρώνεται με την ενότητα του ομαδάρχη.

Θεωρείται απαραίτητο να κάνω όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης?
Η γνώση δεν σταματάει ποτέ. Αυτό το επιλέγετε μόνοι σας κι όταν νοιώσετε ότι πήρατε αυτά που ζητούσατε μπορείτε να μείνετε εκεί.

Θέλω να ασχοληθώ με το canyoning και να γνωρίσω την άγνωστη Ελλάδα.
Τελειώνοντας τα δύο πρώτα επίπεδα, όπου είναι και η βασική σχολή, έχετε την δυνατότητα με την ετήσια συνδρομή απεριόριστων διαδρομών να λαμβάνετε μέρος σε όλες τις δραστηριότητες της Hellas canyon, σε όλη την Ελλάδα.

Τελειώνοντας την εκάστοτε εκπαίδευση, τι δυνατότητες μου δίνονται για εφαρμογή των όσων διδάχθηκα?
Ακολουθώντας το πρόγραμμα της Hellas canyon, οι εκπαιδευτές θα είναι πάντα δίπλα σας για να σας βοηθήσουν να εξελίξετε τα όσα μάθατε.

Είμαι απόφοιτος παλαιότερων σχολών και δεν θυμάμαι καλά κάποιες τεχνικές. Πως μπορώ να κάνω επανάληψη σ αυτά που διδάχθηκα?
Μπορείτε να επιλέξετε το εκπαιδευτικό επίπεδο που θα καλύψει τα κενά που έχετε και να λάβετε μέρος για επανάληψη, με την εποπτεία των εκπαιδευτών. Το κόστος συμμετοχή σας θα είναι το ήμισυ του αντίστοιχου επιπέδου. 

Είμαι απόφοιτος άλλης σχολής canyoning. Μπορώ να λάβω μέρος στην εκπαίδευση της Hellas canyon academy?
Φυσικά και μπορείτε. Επιλέξτε το επίπεδο που θέλετε να παρακολουθήσετε και δηλώστε τη συμμετοχή σας.

Είμαι απόφοιτος σχολής καταβάσεων φαραγγιών και η παρέα μου δεν ασχολείται πλέον. Πως μπορώ να συνεχίσω το canyoning?
Ακολουθώντας το πρόγραμμα της Hellas canyon, οι εκπαιδευτές θα είναι πάντα δίπλα σας για να σας βοηθάνε. Στις δραστηριότητες θα έχετε την δυνατότητα να γνωρίσετε καινούριες παρέες και να συνεχίσετε να ασχολείστε με το σπορ που αγαπάτε.

Είμαι αθλητής του canyoning, ασχολούμαι συστηματικά και θέλω να μάθω τεχνικές για δύσκολα φαράγγια. Μπορώ μέσω της Hellas canyon academy?
Η Hellas canyon academy μπορεί να σας βοηθήσει πραγματικά σ αυτό που ζητάτε. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, θα επικοινωνήσει μαζί σας ο εκπαιδευτής για να κανονίσετε να λάβετε μέρος σε κάποια δραστηριότητα, με σκοπό την αξιολόγησή σας. Στη συνέχεια, σας υποδεικνύει σε ποιό επίπεδο έχετε την δυνατότητα να ενταχθείτε.

Είμαι απόφοιτος άλλων σχολών canyoning, αλλά θέλω να ακολουθήσω το πρόγραμμα της Hellas canyon. Ποιά είναι η διαδικασία?
Την πρώτη ημέρα γίνεται μια αξιολόγηση από τους εκπαιδευτές για να δούνε το επίπεδό σας. Στη συνέχεια ακολουθείτε κανονικά το πρόγραμμα της Hellas canyon αφού ενημερωθείτε για τον τρόπο κίνησης, οργάνωσης κι ασφάλειας και το αποδεχθείτε. Οι εκπαιδευτές μας σέβονται όλους τους άλλους τρόπους και τις αρχές που χρησιμοποιούνται από τις διαφορετικές σχολές, αλλά θα πρέπει στις δραστηριότητες να κινείστε με τους κανόνες της Hellas canyon academy.

Θέλω να ασχοληθώ με το canyoning μέχρι το ανώτερο επίπεδο που υπάρχει. Μου δίνεται αυτή τη δυνατότητα μέσα από την Hellas canyon academy?
Η Hellas canyon academy, συνεργάζεται με αντίστοιχες Ευρωπαϊκές σχολές και μπορεί να προετοιμάσει τους αποφοίτους της και για τα ανώτερα επίπεδα.

Μπορώ να ασχοληθώ επαγγελματικά μετά την ολοκλήρωση όλων των εκπαιδευτικών επιπέδων?
Το σίγουρο είναι ότι θα έχετε λάβει πολλές γνώσεις κι αρκετή επιδεξιότητα. Για την μετάβαση όμως στο επαγγελματικό επίπεδο, στις μέρες μας, χρειάζεται να περάσετε μια σχολή ειδική για επαγγελματίες. Τέτοιες σχολές υπάρχουν στη Γερμανία, την Ελβετία, τη Γαλλία. Η Hellas canyon academy θα σας βοηθήσει σ αυτό.