Φαράγγι Δέος στο Μέτσοβο. Περιοδικό ΚΟΡΦΕΣ-222

Φαράγγι Δέος (λέγεται και Γκούρας) στο Μικρό Περιστέρι Ιωαννίνων.

Ένα ακόμη φαράγγι που είναι κατάλληλο για Canyoning, βρίσκεται στους πρόποδες του Περιστερίου Τζουμέρκων και κοντά στην Εγνατία οδό. Είναι το φαράγγι της Γκούρας το οποίο εντάσσεται στην περιοχή του Μικρού Περιστερίου  του Δήμου Μετσόβου. Την ονομασία του φαραγγιού την συναντάμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδος και είναι σύνηθες όνομα με βλάχικη προέλευση, το οποίο σημαίνει: (μεγάλη περιοχή που αναβλύζει νερό).

Αρθρογραφία, φωτογραφίες: Γιώργος Ανδρέου. Περιοδικό ”Κορφές” No 222-Ιανουάριος 2014

Για τον λόγο αυτό κι επειδή υπάρχουν άλλα τρία φαράγγια για τα οποία έχω αναφερθεί, θα το λέμε και φαράγγι του Δέους, επειδή το ονόμασαν έτσι οι πρώτοι εξερευνητές του διότι σε κάποιο σημείο του, μετατρέπεται σε σπήλαιο, χωρίς να περνάει το φως της ημέρας  προκαλώντας Δέος!

Η εκβολή του φαραγγιού γίνεται στον Μετσοβίτικο ποταμό και είναι ορατό κι από την Εγνατία οδό. Γενικά είναι μια διαδρομή με πολύ εύκολη πρόσβαση, διότι είναι κοντά στην Εγνατία, ανάμεσα από Ιωάννινα και Μέτσοβο.

Το ¨Δέος¨ ανήκει στην κοινότητα Μικρού Περιστερίου και ειδικότερα στον οικισμό Παλαιοχώρι.

Το Μικρό Περιστέρι είναι χωριό του νομού Ιωαννίνων και ανήκει στο δήμο Μετσόβου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 990 μ. στους πρόποδες του όρους Λάκμος ή Περιστέρι και το διασχίζει ο ποταμός Μετσοβίτικος. Η πρόσβαση στο χωριό είναι εύκολη μέσω της Εγνατίας οδού. Το όνομα του το πήρε το 1927 κατά το σχέδιο της εθνικής επιχείρησης εξελληνισμού των τοπωνυμίων που έως τότε ονομαζόταν Μικρό Προσγόλι. Από το 1999 έως το 2010 άνηκε στον δήμο Εγνατίας ο οποίος εντάχθηκε στο δήμο Μετσόβου το 2010.

Το Μικρό Περιστέρι έχει πληθυσμό μόνο 223 κατοίκους και περιλαμβάνει τους εξής οικισμούς (σε παρένθεση ο πληθυσμός) : Μικρό Περιστέρι (18), Γιαρακάρι (17), Νέο Γερακάρι (58), Παλαιοχώρι (8), Προσήλια (0), Ραχούλα (11), και Ταμπούρια (111).

Πως πηγαίνουμε

Για να πάμε στο ¨Δέος¨, βγαίνουμε από την έξοδο της Εγνατίας

(προς Περιστέρι – Χρυσοβίτσα) η οποία βρίσκεται ανάμεσα από Ιωάννινα και Μέτσοβο. Το πρώτο χωριό που θα συναντήσουμε παράλληλα με τον Μετσοβίτικο ποταμό, λέγεται Ανάληψη ή Σιωλάδες. Οδηγούμε παράλληλα με το ποτάμι και μόλις περάσουμε το χωριό υπολογίζοντας 2 χιλιόμετρα από την έξοδο της Εγνατίας, θα συναντήσουμε μια γέφυρα που οδηγεί στην απέναντι όχθη, δηλαδή από την μεριά του φαραγγιού. Εκεί συναντάμε βατό χωματόδρομο και κάνουμε δεξιά. Τον ακολουθούμε ανεβαίνοντας το βουνό για 5χλμ. πηγαίνοντας στις διασταυρώσεις πάντα προς τα δεξιά. Αν έχετε αυτοκίνητο 4Χ4 θα βγείτε μέχρι το τέλος της διαδρομής, αν όχι μπορεί να χρειαστεί να το αφήσετε κάνα χιλιόμετρο ποιο πριν. Μόλις διανύσετε τα 5χλμ θα συναντήσετε μια διχάλα, όπου ο δεξιός δρόμος βγάζει στα λατομεία. Εκεί καλά είναι να αφήσετε το αυτοκίνητό σας γιατί είναι και η έξοδος του φαραγγιού και συνεχίστε με τα πόδια προς την είσοδο από τον χωματόδρομο που ανεβαίνει για άλλα 800 μέτρα. Μόλις συναντήσετε μια στροφή ¨πέταλο¨ κι από κάτω επίπεδα με σπαρτά, πρέπει να κατεβείτε προσεκτικά, έχοντας στο νου σας να βρείτε ένα καθαρό μονοπάτι για να προσεγγίσετε το φαράγγι.

Ξεκινώντας την πορεία σας μέσα από το φαράγγι, θα περπατήστε για καμιά 200 μέτρα και θα συναντήσετε το πρώτο ραπέλ 8 μέτρων, εύκολο, σε αρκετά ανοιχτό μέρος και μετά από λίγο περπάτημα θα συναντάτε διαδοχικά ραπέλ, το ένα καλύτερο από το άλλο. Κοιτώντας τον ουρανό, από πάνω σας θα βλέπετε συνεχώς τα κάθετα τοιχώματα του μεγάλου βράχου.

Όσο κατεβαίνετε το φαράγγι τόσο αυτό θα στενεύει και θα γίνεται όλο και ποιο επιβλητικό!

Τα τρία συνεχόμενα και τελευταία ραπέλ (21,11 και 23 μέτρων), κλέβουν κυριολεκτικά όλη την παράσταση και δίνουν στην διαδρομή το όνομα που της ταιριάζει ¨Δέος¨!

Ο καταρράκτης των 21 μέρων έχει κάποιες τεχνικές δυσκολίες ως προς την προσέγγισή του, που χρειάζεται να υπάρχει κάποιος έμπειρος οδηγός στην ομάδα. Είναι ένας  πολύ όμορφος καταρράκτης, όπου αμέσως μετά από αυτόν, θα κάνετε ένα ραπέλ 11 μέτρων και θα βρεθείτε σε μια ημισκοτεινή αίθουσα. Εκεί ξεκινάει το δέος! Το αμέσως επόμενο ραπέλ 23 μέτρων γίνεται στο απόλυτο σκοτάδι και η αίθουσα που θα βρεθείτε είναι ένας χώρος με Δέος! Η διαδρομή συνεχίζει με λίγες αντιστηρίξεις που χρειάζεται προσοχή και σε 100 μέτρα το ¨Δέος¨ τελειώνει πάνω στον δρόμο.

Υδρολογικά στοιχεία

Η ποσότητα νερού την άνοιξη είναι αρκετά μεγάλη, από το λιώσιμο των χιονιών του Λάκμου, ενώ την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου, έχει και πάλι αρκετό νερό, αλλά χωρίς να δημιουργεί κινδύνους στην κατάβαση. Γενικά είναι ένα φαράγγι με αρκετή ποσότητα νερού, αλλά οι καταβάσεις του δεν επηρεάζονται από αυτό. Καλό θα ήταν όμως να αποφύγετε να πάτε από τον Δεκέμβριο-Απρίλιο. Προτιμήστε το καλοκαίρι και το Φθινόπωρο. Το αρμάτωμα του φαραγγιού είναι πολύ καλό και με διπλά σημεία αγκυρώματος κι έγινε με δαπάνες του ΕΣΕΦ.

Ιδανική διαδρομή και για τους αρχάριους, μιας και δεν παρουσιάζει κάποια επικινδυνότητα και δυσκολία.

Ειδικά στοιχεία

  • Απόσταση από Γιάννενα: 44 χιλιόμετρα/40λεπτά.
  • Απόσταση από Μέτσοβο: 15 χιλιόμετρα/20λεπτά.
  • Απόσταση από Θεσσαλονίκη: 226 χιλιόμετρα/2 ώρες και 15 λεπτά.
  • Υψόμετρο αφετηρίας: 980 μέτρα
  • Υψόμετρο τερματισμού: 820μέτρα
  • Μήκος διαδρομής φαραγγιού: 550μέτρα
  • Ύψος μεγαλύτερου καταρράκτη: 23 μέτρα
  • Σύνολο καταρρακτών: 8
  • Χρόνος πρόσβασης-πεζοπορίας: 30 λεπτά
  • Χρόνος κατάβασης φαραγγιού: 2 ώρες

Χρόνος πεζοπορίας μετά το φαράγγι: 5 λεπτά

Η πρώτη διάσχιση έγινε τον Αύγουστο του 2012 και οι εξερευνητές του φαραγγιού ήταν οι: Μιχάλης Αράπης, Θανάσης Αράπης, Νίκος Τάνας, Στέφανος Ντούμας.

Γιώργος Ανδρέου

Εκπαιδευτής –Οδηγός καταβάσεων φαραγγιών.