Hellas Canyon Academy.
Αφιέρωμα στις Ε.Μ.Α.Κ τον πιστοποιημένο φορέα διάσωσης για το canyoning
Ποια είναι η διαδικασία σε περίπτωση που συμβεί κάτι σε φαράγγι;
Ποιόν θα καλέσουμε για βοήθεια;
Η σωστή διαδικασία είναι να καλέσουμε το 112 που καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και συνδέει τον καλούντα, ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης με την αρμόδια υπηρεσία. Η κλήση στο 112 παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος που αυτό θα βοηθήσει αρκετά τους διασώστες για τον εντοπισμό σας. Η κλήση προς το 112 είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο (ακόμη και χωρίς κάρτα SIM).
Αρθρογραφία, φωτογραφίες: Γιώργος Ανδρέου. Περιοδικό ”Κορφές” No 239-Απρίλιος 2018
Μπορούμε να κάνουμε canyoning στην Ελλάδα κι αν κάτι απρόβλεπτο προκύψει εντός των φαραγγιών θα κινητοποιηθεί ένας φορέας διάσωσης;
Κατά πόσο μπορούμε να νοιώθουμε τη σιγουριά ότι κάποιος κρατικός φορέας επαγγελματιών διασωστών είναι σε θέση να διαχειριστεί ένα συμβάν εντός των φαραγγιών;
Μπορεί η Ελλάδα να συγκριθεί με άλλες αντίστοιχες Ευρωπαϊκές χώρες στην διαχείριση συμβάντων εντός φαραγγιών?
Αυτά είναι τα σύνηθες ερωτήματα διαφόρων ομάδων από το εξωτερικό που προγραμματίζουν να επισκεφτούν την Ελλάδα για να γνωρίσουν τις ομορφιές, και παράλληλα των φαραγγιών της.
Μέχρι και πέρυσι οι απαντήσεις μας πάντα είχαν μια ασάφεια γιατί στη χώρα μας ενώ από το 2006 και μετά έγιναν αρκετές προσπάθειες για την συγκρότηση εθελοντικού φορέα διάσωσης στο canyoning, με δυνατότητα να συνεργαστεί με την Π.Υ, δυστυχώς καμία δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα και ειδικά μετά τη γιγάντωση της οικονομικής κρίσης όπου γονάτισε στη κυριολεξία τον εθελοντισμό!
Πολλά όμως στελέχη των Ε.Μ.Α.Κ αλλά και του υπόλοιπου Πυροσβεστικού Σώματος δραστηριοποιούνται στον ελεύθερο χρόνο με αρκετά ορεινά αθλήματα καθώς επίσης και με το canyoning, δημιουργώντας ένα αξιόλογο τεχνικό υπόβαθρο.
Η σημαντικότερη όμως κίνηση ήταν η έναρξη της διοργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων μέσω των Κ.Ε.Κ του Ο.Α.Ε.Δ έχοντας σκοπό την εκπαιδευτική κατάρτιση στην διάσχιση και την διάσωση στο περιβάλλον των φαραγγιών.
Την διοργάνωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των περιφερειακών Ε.Μ.Α.Κ, ανέλαβε το 2017 η Ελληνική Ακαδημία Καταβάσεων Φαραγγιών πλην της 1ης Ε.Μ.Α.Κ (Αθήνα) και της 3ης (Ηράκλειο) οι οποίες δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα λόγω του υψηλού επιπέδου τους στη διάσωση στο canyoning.
Σκοπός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η κάθε Ε.Μ.Α.Κ να μπορεί να διαχειρίζεται πιθανά συμβάντα στις περιοχές που έχει στην επικράτειά της και να κινείται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρωτόκολλο ασφαλείας και συνεργασίας για τη διάσωση σε φαράγγια.
Όλοι οι συμμετέχοντες στα εκπαιδευτικά προγράμματα συμμετείχαν με μεγάλη προθυμία και ιδιαίτερο ζήλο για γνώση, αλλά κι εξοικείωση με νέες τεχνικές.
Η ηγεσία και τα στελέχη της Π.Υ βοήθησαν αρκετά για την διεξαγωγή των προγραμμάτων, με απώτερο σκοπό την ασφάλεια των πολιτών και το κοινωνικό καλό, μέσα από την άρτια εκπαίδευση των διασωστών.
Δυο λόγια για την ακαδημία.
Η Ελληνική ακαδημία καταβάσεων φαραγγιών Hellas canyon academy είναι κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση κι ασχολείται με την εκπαίδευση και την ανάπτυξη του Ελληνικού canyoning.
Είναι η συνέχεια κι ο αντικαταστάτης του ΕΣΕΦ, σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις.
Ο ΕΣΕΦ ως πρωτοπόρος Ελληνικός οργανισμός, διοργανώνει από το 2003 αποκλειστικά και μόνο, εκπαιδευτικά προγράμματα κι εξερευνήσεις-αρματώματα φαραγγιών σε όλη την Ελλάδα.
Στη Σαμοθράκη, στη Κρήτη, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στη Κεντρική Ελλάδα.
Η πείρα, η οργανωτικότητα και οι εμπειρίες μου τα τελευταία 20 χρόνια στο περιβάλλον των φαραγγιών, μεταφέρουν στους εκπαιδευόμενους ένα ουσιώδες μάγμα γνώσης και πρακτικής, αποκομίζοντας πολλά, με αρκετές λεπτομέρειες!
Η εκπαιδευτική ομάδα της Hellas canyon academy είναι ιδιαίτερα ενεργή, ξεπερνώντας κάθε χρόνο τις 100 επαφές με το αντικείμενο.
Η εκπαίδευση στην Hellas canyon academy, έχει βάση τα Γαλλικά πρότυπα της EFC, επιρροές από τα καλύτερα Ευρωπαϊκά συστήματα εκπαίδευσης, αλλά και πολλές καινοτομίες προσαρμοσμένες στα Ελληνικά δεδομένα.
Η διδακτέα ύλη εναρμονίζεται πλήρως με τις εξελιγμένες Ευρωπαϊκές σχολές καταβάσεων φαραγγιών.
Η έδρα της ακαδημίας και το εκπαιδευτικό κέντρο βρίσκονται στον Βόλο όπου είναι κομβικό σημείο για την πρόσβαση στα περισσότερα φαράγγια, ενώ παράλληλα εκπροσωπείται και στην Αθήνα από μέλη της εκπαιδευτικής ομάδας.
Στα προγράμματα της ακαδημίας εκτός από Έλληνες πολίτες, υπάρχουν συμμετοχές από τα Βαλκάνια τη Κύπρο, το Ισραήλ.
Τα εκπαιδευτικά επίπεδα και οι ενότητες της Hellas canyon academy έχουν ως εξής:
1η Ενότητα. Μύησης. Περιλαμβάνει: (επίπεδο1, επίπεδο2) LVL1, LVL2 (5 ημέρες)
2η Ενότητα. Αυτονόμων. Περιλαμβάνει: LVL3, LVL4 LVL5 (8 ημέρες)
3η Ενότητα. Ομαδαρχών. Περιλαμβάνει: LVL6, LVL7, LVL8 (7 ημέρες)
Αναλυτικές πληροφορίες με το οργανόγραμμα της ακαδημίας: https://hellascanyon.com/academy/
Στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Κ.Ε.Κ του Ο.Α.Ε.Δ για το 2017 συμμετείχαν:
Η 2η Ε.Μ.Α.Κ η οποία έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και είναι σε θέση να διαχειριστεί συμβάντα στη Βόρειο Ελλάδα, δυτική Μακεδονία και ειδικά στα φαράγγια του Ολύμπου που έχουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο.
Το πρόγραμμα διοργανώθηκε από το Κ.Ε.Κ του Ο.Α.Ε.Δ Θεσσαλονίκης.
Η 4η Ε.Μ.Α.Κ με έδρα τη Κομοτηνή, η οποία μπορεί να διαχειριστεί συμβάντα στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία καθώς και το νησί της Σαμοθράκης που είναι από τα δημοφιλέστερα νησιά στο κόσμο για τα φαράγγια του.
Στην εκπαίδευση συμμετείχαν και μέλη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαμοθράκης τους οποίους συγχαίρουμε για το υψηλό ορειβατικό επίπεδο γνώσεων.
Το πρόγραμμα διοργανώθηκε από το Κ.Ε.Κ του Ο.Α.Ε.Δ Θεσσαλονίκης.
Η 6η Ε.Μ.Α.Κ με έδρα τη Πάτρα η οποία διαχειρίζεται συμβάντα στο μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου αλλά και της στερεάς Ελλάδας, όπου φτάνει μέχρι την Ευρυτανία και την Ήπειρο.
Το πρόγραμμα διοργανώθηκε από το Κ.Ε.Κ του Ο.Α.Ε.Δ Λαμίας.
Η 7η Ε.Μ.Α.Κ με έδρα τη Λαμία η οποία έχει στην επικράτειά της τα περισσότερα βουνά με φαράγγια στην Ελλάδα όπως της Οίτης, του Παρνασσού, του Καλλίδρομου, της Κνημίδας, των βουνών της Ευρυτανίας κλπ.
Το πρόγραμμα διοργανώθηκε από το Κ.Ε.Κ του Ο.Α.Ε.Δ Λαμίας.
Η 8η Ε.Μ.Α.Κ με έδρα τη Λάρισα η οποία έχει στην επικράτειά της όλα τα βουνά της Θεσσαλίας τα οποία κάθε χρόνο επισκέπτεται αρκετός κόσμος (Κίσσαβος, Πήλιο, Όλυμπος, Όθρυς, Χάσια κλπ).
Σημαντικοί προορισμοί με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών.
Το πρόγραμμα διοργανώθηκε από το Κ.Ε.Κ του Ο.Α.Ε.Δ Λάρισας.
Το επίπεδο των διασωστών όλων των Ε.Μ.Α.Κ είναι πολύ υψηλό και βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση λόγω της της εξειδίκευσης τους.
Το πρωτόκολλο της διάσωσης εφαρμόζεται πλέον από μεγάλες ομάδες επαγγελματιών διασωστών, που είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε συμβάντα.
Ποια είναι η διαδικασία σε περίπτωση που συμβεί κάτι σε φαράγγι;
Ποιόν θα καλέσουμε για βοήθεια;
Η σωστή διαδικασία είναι να καλέσουμε το 112 που καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης.
Λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και συνδέει τον καλούντα, ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης με την αρμόδια υπηρεσία.
Η κλήση στο 112 παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος που αυτό θα βοηθήσει αρκετά τους διασώστες για τον εντοπισμό σας.
Η κλήση προς το 112 είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο (ακόμη και χωρίς κάρτα SIM).
Ο αριθμός 112 λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας.
Αν η περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος, η κλήση προς το 112 πραγματοποιείται μέσω άλλων δικτύων κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν τη συγκεκριμένη περιοχή (λειτουργία υπηρεσίας εθνικής και διεθνούς περιαγωγής).
Στη συνέχεια το συμβάν μεταβιβάζεται στο κέντρο της Π.Υ και από εκεί αξιολογείται και δίνονται οι εντολές για την διαχείριση του περιστατικού στην αρμόδια περιφέρεια.
Κατόπιν η περιφέρεια συνήθως μεταβιβάζει το περιστατικό στην Ε.Μ.Α.Κ που ανήκει σ αυτή και ξεκινάει η διαδικασία της διάσωσης.
Αυτό είναι το πρωτόκολλο που ισχύει παντού και είναι η πρώτη κίνηση του κάθε πολίτη για να καλέσει βοήθεια.
Δεν καλούμε πρώτα φίλους και άτυπες ομάδες διασωστών αλλά κατόπιν, εφ’ όσων προηγηθεί επικοινωνία με το 112.
Φυσικά σε ένα περιστατικό οι εθελοντές διασώστες παίζουν σημαντικό ρόλο και πρέπει να είναι εκεί και τις περισσότερες φορές λόγω των εμπειριών τους συνεργάζονται με τις Ε.Μ.Α.Κ.
Δεν ξεχνάμε ότι δεν καλούμε με το παραμικρό το 112, παρά μόνο αν προκύψει κάτι πολύ σοβαρό που δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε.
Ευχαριστούμε όλα τα μέλη και τα στελέχη των Ε.Μ.Α.Κ για την άριστη συνεργασία κι επικοινωνία κι ευχόμαστε η συνέχεια της εκπαίδευσης και των ασκήσεων το 2018 να είναι ακόμη ποιο εποικοδομητική, έχοντας πάντα στόχο την ασφάλεια των πολιτών.
Ευχαριστούμε τα Κ.Ε.Κ του Ο.Α.Ε.Δ για την επιμέλεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία προσφέρουν πραγματικό κοινωνικό έργο που αναγνωρίζεται απ’ όλους.
Γιώργος Ανδρέου.
Εκπαιδευτής – οδηγός καταβάσεων φαραγγιών