Φαράγγι Γκούρας στην Ανατολική Κράψη. (Τζουμέρκα – Περιστέρι)

Σε παλαιότερο τεύχος και συγκεκριμένα στο 211, είχα αναφερθεί με άρθρο μου στον καταρράκτη Κρεμαστό στα Τζουμέρκα. Συνοπτικά υπενθυμίζω ότι ο μεγάλος καταρράκτης περνάει μέσα από ένα φαράγγι και στο τέλος του, τέμνει ένα άλλο μεγαλύτερο που πηγάζει από το Βαθύπεδο. Είναι το φαράγγι της Γκούρας Περιστερίου Τζουμέρκων. Το Βαθύπεδο είναι χωριό του Περιστερίου χτισμένο σε υψόμετρο 1150 μέτρων. Χωριό πλούσιο σε υδάτινους πόρους και που νερό σε αρκετές περιοχές τριγύρω.

Αρθρογραφία, φωτογραφίες: Γιώργος Ανδρέου. Περιοδικό ”Κορφές” No 217-Οκτώβριος 2012 

Μέρος των νερών του φαραγγιού εκτρέπονται από ψηλά για να παράγουν ήπιας μορφής ηλεκτρική ενέργεια και να καταλήξουν στην συνέχεια στον Άραχθο, όπου ήταν κι ο αρχικός προορισμός τους.

Από το φαράγγι της Γκούρας το οποίο έχει συνολικό μήκος 4,5 χλμ, θα αναφερθώ στο σημαντικότερο κι ενδιαφέρων σημείο του, το οποίο βρίσκεται κάτω από την Ανατολική Κράψη. Το μήκος αυτής της διαδρομής είναι μόλις 400 μέτρα, με ψηλά κάθετα τοιχώματα, συνεχόμενες μικρές καταβάσεις (ραπέλ), τσουλήθρες, βουτιές και καθαρά νερά, ενώ το υπόλοιπο φαράγγι δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρων. Ο ήλιος μπαίνει στο φαράγγι της Γκούρας ελάχιστα και το τελευταίο και ομορφότερο ραπέλ της διαδρομής είναι ορατό από το δρόμο και την γέφυρα που το τέμνει.

Το όνομα η Ανατολική το πήρε από το σημείο του ορίζοντα που βρίσκεται ανατολικά από το αρχικό χωριό της Κράψης. Σήμερα λίγοι κάτοικοι μένουν στο χωριό. Ξεκινώντας από Θεσσαλονίκη και με κατεύθυνση τα Ιωάννινα, για να φθάσουμε στην Ανατολική ακολουθούμε την Εγνατία οδό και βγαίνουμε στην έξοδο για Μπαλντούμα, λίγο πριν τα Γιάννενα. Από εκεί ακολουθούμε ταμπέλες για Κράψη. Φθάνοντας στην Κράψη δύο επιλογές έχουμε. Ή θα πρέπει να πάμε στα Ιωάννινα ή να συνεχίσουμε για Ανατολική, Παλαιοχώρι Σιράκου κλπ. Αν ερχόμαστε από Γιάννενα, τότε είναι προτιμότερο να πάρουμε το επαρχιακό δίκτυο προς Κράψη και μετά εύκολα να καταλήξουμε στην Ανατολική.

Φθάνοντας στην ανατολική, συνεχίζουμε προς Παλαιοχώρι Σιράκου διανύοντας έναν κατηφορικό βατό χωματόδρομο για ένα χλμ περίπου για να συναντήσουμε την γέφυρα που τέμνει το φαράγγι. Εκεί αφήνουμε τα αυτοκίνητά και συνεχίζουμε ανηφορικά τον χωματόδρομο προς Κοτομίστα για 200 μέτρα. Στην δεύτερη πεταλώδες στροφή, αφήνουμε τον δρόμο κι ανηφορίζουμε το βουνό μέχρι να συναντήσουμε ένα παλιό χτιστό μονοπάτι. Θα βρείτε και αμυδρή κόκκινη σήμανση. Το μονοπάτι παλιά πρέπει να ήταν και αυλάκι που έφερνε νερό στα κτήματα και γενικά εύκολα καταλαβαίνεις ότι ήταν αρδευτικό έργο για την παλιά εποχή. Είναι ένα όμορφο κτιστό μονοπάτι που σε κάποια σημεία του περνάει μέσα από λαξευμένο βράχο. Θέλει προσοχή μόνο σε κάποιο σημείο του 2-3 μέτρα, που υπέστη κατολίσθηση. Σε λιγότερο από 30 λεπτά το μονοπάτι μας οδηγεί στην ένωση του φαραγγιού του Κρεμαστού Ανατολικής και της Γκούρας.

Από εκεί και κάτω ξεκινάμε να κάνουμε canyoning. Το εσωτερικό του φαραγγιού όπως είπα και ποιο πάνω είναι ιδιαίτερα όμορφο με λίγα ραπέλ, βουτιές, τσουλήθρες και χωρίς καμιά ιδιαίτερη δυσκολία. Είναι ένα σχετικά μικρό και σύντομο φαράγγι κατάλληλο για αρχάριους και για μεγάλες ομάδες. Μια ολιγομελή ομάδα δεν θα κάνει να το κατέβει πάνω από 1 ώρα, ενώ μια μεγάλη ομάδα θα κάνει περίπου 2 ώρες. Ο τελευταίος και μεγαλύτερος καταρράκτης είναι 16 μέτρα και έχει άλλους 5 καταρράκτες μικρότερους. Τα νερά του φαραγγιού είναι αρκετά παγωμένα γιατί έχει πολλές πηγές σε όλη τη διαδρομή. Με μεγάλη ποσότητα νερού είναι προσπελάσιμο, με μια μικρή προσοχή στον τέταρτο καταρράκτη. Είναι κατάλληλο για κατάβαση όλο το χρόνο, αρκεί τον χειμώνα να εφοδιαστείτε με γάντια και κουκούλα.

Γιώργος Ανδρέου

Εκπαιδευτής –Οδηγός καταβάσεων φαραγγιών.