Φαράγγι Καζάνια στα Τζουμέρκα.
Η εξερεύνησή μας στην Ήπειρο συνεχίζεται ανακαλύπτοντας συνεχώς καινούριες διαδρομές canyoning! Σ’ αυτό το τεύχος θα αναφερθώ σε ένα αξιόλογο φαράγγι, το οποίο βρίσκεται σχετικά κοντά στα Γιάννενα και είναι τα Καζάνια κάτω από το χωριό Πετροβούνι. Η εξερεύνηση και το αρμάτωμα έγινε στις 26 Μαρτίου του 2011.
Αρθρογραφία, φωτογραφίες: Γιώργος Ανδρέου. Περιοδικό ”Κορφές” No 212-Νοέμβριος 2011
Το Πετροβούνι είναι ένα ορεινό κτηνοτροφικό χωριό του νομού Ιωαννίνων. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.030 μέτρων στις πλαγιές των Τζουμέρκων και σε απόσταση 30 χλμ. από τα Ιωάννινα.Το Πετροβούνι ανήκει στον δήμο Τζουμέρκων και έχει 119 κατοίκους. Παλιά ονομασία του χωρίου ήταν Βεσταβέτσι. Το χωριό ενδείκνυται για πεζοπορία και ορειβασία αλλά και για ποικίλες υπαίθριες δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή, λόγω του ποταμού Αράχθου.
Μπορεί επίσης να αποτελέσει αφετηρία για εξορμήσεις στα γύρω χωριά των Τζουμέρκων και στα αξιοθέατα της γύρω περιοχής.
Ενδιαφέροντα αξιοθέατα της περιοχής είναι: Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου Βαπτιστή, ο Ιερός Ναός των Ταξιαρχών ο οποίος χρονολογείται πριν το 1600 που δυστυχώς κατεδαφίστηκε γύρω στο 1960 και στη θέση του χτίστηκε νεότερος ναός, τα καλοδιατηρημένα αλώνια του χωριού, το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, ο νερόμυλος στην Μιλιγγούπολη, οι πέτρινες βρύσες και τα πηγάδια, το πέτρινο γεφύρι στον Άγιο Νικόλαο. Σημαντικό είναι το παραδοσιακό πανηγύρι στις 26 Ιουλίου, της Αγίας Παρασκευής και το ετήσιο αντάμωμα των Τζουμερκιωτών την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου στην κορυφή Λάπατα, που περιλαμβάνει μουσική, χορό και φαγητό. Παραδοσιακές Εκδηλώσεις γίνονται επίσης στις 15 Αυγούστου, στη Μνήμη των Μακρυγιάννη και Κατσαντώνη και τα ετήσια “Κατσαντώνεια” στις 26 και 27 Ιουλίου, στη μνήμη του Εθνικού ήρωα Κατσαντώνη, που κατάγεται από το Πετροβούνι. Περιλαμβάνουν μουσική, χορό, αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδια. Ο Αντώνης Κατσαντώνης ήταν περίφημος κλέφτης της Δυτικής Ελλάδας (1775-1809) και καταγόταν από το Πετροβούνι Ιωαννίνων. Ήταν γιος αρχιτσέλιγκα. Λέγεται ότι όταν ετοιμαζόταν να βγει στο κλαρί για τη λευτεριά της Πατρίδας και τον παρακαλούσε η μάνα του να κάτσει ήσυχος και να μη φύγει και του ‘λεγε: “Κάτσε Αντώνη μου, κάτσε”. Έτσι του ‘μεινε το παρατσούκλι “Κατσαντώνης”. Σύμφωνα με τη γριά Τάτσαινα Μπαλωμένου από το Μύρεσι που πέθανε πάνω από 110 χρονών γύρω στα 1860, ο Κατσαντώνης ήταν άριστος στη σκοποβολή και στο λιθάρι. Είχε λεπτή, αλλά δυνατή φωνή και ήταν μετρίου αναστήματος. Το χωριό είναι κτισμένο πάνω σε μια ιδιαίτερα πετρώδη ασβεστολιθική περιοχή, γι αυτό ονομάστηκε κι έτσι. Ακριβώς από κάτω του υπάρχουν δύο φαράγγια που ενώνονται σχηματίζοντας ένα μεγάλο Υ. Το τελικό φαράγγι μετά την ένωση, καταλήγει στον ποταμό Άραχθο. Tο μεγάλο φαράγγι του Πετροβουνίου, φαίνεται από τα Γιάννενα κι από την Εγνατία οδό. Για να πάμε στο χωριό με αφετηρία τα Γιάννενα, πρέπει να περάσουμε από την γνωστή γέφυρα Τσιμόβου του Αράχθου. Είναι ο ίδιος δρόμος που πηγαίνει στα ξακουστά χωριά Καλαρίτες και Συρράκο. Το φαράγγι και οι πρώτοι του συνεχόμενοι καταρράκτες φαίνονται μόλις περάσουμε το χωριό Κέδρος. 500 μέτρα μετά το χωριό υπάρχει μια αριστερή στροφή σε σχήμα πέταλο και πάνω στη στροφή ξεκινάει ένας χωματόδρομος παράλληλος με τον κεντρικό δρόμο και με κατεύθυνση το φαράγγι. Τον ακολουθούμε για καμιά 200αρια μέτρα, μέχρι να βρούμε ένα ανοιχτό πλάτωμα που θα το χρησιμοποιήσουμε για πάρκινγκ. Ο χωματόδρομος αυτός τελειώνει εκεί που αρχίζει και το φαράγγι. Χαρακτηριστικό του φαραγγιού είναι ένας παλιός ανακατασκευασμένος νερόμυλος με το καλντερίμι του.
Η κατάβαση ξεκινάει με έναν καταρράκτη 25 και 11 μέτρων και συνεχίζει με ακόμη έναν 35 και 25 μέτρων αντίστοιχα. Στην αρχή υπάρχει μεγάλη καθετότητα κάνοντας το φαράγγι ενδιαφέρον! Οι πρώτοι 7 καταρράκτες αποτελούν μόνοι τους ένα ξεχωριστό φαράγγι, γιατί στη συνέχεια ενώνονται με το κανονικό ρήγμα και αλλάζει και η μορφολογία του. Τελειώνοντας αυτούς τους 7 καταρράκτες, υπάρχει δυνατότητα επιστροφής από την δεξιά, αλλά και από την αριστερή πλευρά, κάνοντας έτσι μόνο το πρώτο κομμάτι του. Η διαδρομή αυτή διαρκεί περίπου 2,5 ώρες, ενώ η επιστροφή 20 λεπτά.
Συνεχίζοντας θα περπατήσουμε μέσα σε ένα όχι και τόσο ενδιαφέρον κομμάτι με 8 καταρράκτες και τον μεγαλύτερο στα 18 μέτρα. Σε 1 ώρα περίπου θα συναντήσουμε το άλλο φαράγγι όπως αναφέραμε, και μετά την ένωσή τους, θα βρεθούμε σε μια νέα διαδρομή με πολύ στενά τοιχώματα και συνεχόμενους καταρράκτες τραβέρσες, βουτιές, τσουλήθρες. Το σύνολο των καταρρακτών μετά τη ένωση είναι και πάλι 8. Στον τρίτο καταρράκτη υπάρχει μια τραβέρσα κι αμέσως μετά ένας άλλος καταρράκτης 22 μέτρων, που είναι και ο μεγαλύτερος. Προς το τέλος υπάρχουν πολλές τσουλήθρες, όμορφα σημεία, περάσματα με αντιστήριξη και γενικά ένας ξεχωριστός σχηματισμός. Το Καζανοφάραγγο καταλήγει μέσα στον Άραχθο κι αμέσως ακολουθεί για 30 περίπου λεπτά, ένα όμορφο River Trekking, μέχρι την γέφυρα Τσιμόβου. Τα αξιόλογα σημεία του φαραγγιού είναι στην αρχή και από τη μέση και κάτω. Σε κάποια σημεία σου δίνει την αίσθηση ότι κάτω από τον πάτο του φαραγγιού, σχηματίζεται κι άλλο φαράγγι. Το ένα είναι από το γεωλογικό ρήγμα και το άλλο από την διάβρωση των νερών. Η ποσότητα των νερών είναι χαμηλή και διασχίζεται χειμώνα και άνοιξη. Προσοχή όταν θα μπούμε να μην είναι φουσκωμένος ο Άραχθος. Η ομάδες που θα το διασχίσουν, απαιτείται να έχουν μαζί τους καλό οδηγό με γνώσεις στην διάσχιση ποταμών. Ο συνολικός χρόνος κατάβασης είναι 5-6 ώρες και η διάσχιση του Αράχθου μισή ώρα. Το μήκος του 3,7 χλμ. Με υψομετρική διαφορά 535 μέτρα. Ξεκινάει στα 910 και καταλήγει στα 375 μέτρα υψόμετρο. Η εξερεύνηση έγινε από προγραμματισμένη δράση του Ελληνικού Συλλόγου Εξερεύνησης Φαραγγιών στις 26 Μαρτίου του 2011. Την διοργάνωση της εξερεύνησης και της ασφάλισης του φαραγγιού, ανέλαβε ο Γιώργος Ανδρέου και η ομάδα αποτελούταν από 16 άτομα. Στο πρώτο και αρκετά κάθετο μέρος του, παρατηρήθηκε παλιά έλλειπες ασφάλιση από άγνωστη ομάδα, η οποία αντικαταστάθηκε εξ’ ολοκλήρου με ανοξείδωτες αλυσίδες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην εξερεύνηση, για την βοήθεια και το έργο που κατέβαλαν. Επίσης να ευχαριστήσω τον Γιώργο Αμυρά, παρουσιαστή της εκπομπής ΄΄Μένουμε Ελλάδα΄΄, που συμμετείχε μαζί μας στην εξερεύνηση και για το αφιέρωμά που ακολούθησε λίγο αργότερα στην εκπομπή του.
Γιώργος Ανδρέου.
Εκπαιδευτής – οδηγός καταβάσεων φαραγγιών