
Φαράγγι Ορλιά
Ορλιάς, Ουρλιάς, Ορλίας, απλά Όλυμπος, το φαράγγι των αρχαρίων ή και Waterland. Κάποιες ονομασίες, αληθινές, πραγματικές ή και μη για το πιο πολυσυζητημένο, περπατημένο, τουριστικό, εκπαιδευτικό, διασκεδαστικό φαράγγι της Ελλάδος. Πολλοί κάνιονερς ξεκίνησαν από τον Ορλιά!
Αρθρογραφία, φωτογραφίες: Γιώργος Ανδρέου. Περιοδικό ”Κορφές” No 207-Ιανουάριος 2011
Ο Ορλιάς λοιπόν βρίσκεται στον Όλυμπο, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδος και ξακουστό ανά την υφήλιο, όπου οι αρχαίοι Έλληνες είχαν την κατοικία των Δώδεκα «Ολύμπιων Θεών». Ο συμπαγής ορεινός του όγκος δεσπόζει επιβλητικός στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με μια σειρά από ψηλές κορυφές που αυλακώνουν βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες εκτείνεται μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας.




Για την προστασία της μοναδικής αυτής κληρονομιάς, ανακηρύχθηκε ήδη από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδος. Κάθε χρόνο χιλιάδες φυσιολάτρες απ ‘όλο τον κόσμο επισκέπτονται τον Όλυμπο, για να θαυμάσουν από κοντά τη γοητεία της φύσης του και να χαρούν την περιήγηση στις πλαγιές του και την κατάκτηση των κορυφών του. Οργανωμένα ορεινά καταφύγια με ποικίλες ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές βρίσκονται στην διάθεση των επισκεπτών που θέλουν να εξερευνήσουν τις ομορφιές του.
Από τον Όλυμπο λοιπόν δεν θα μπορούσε να λείπει ένα από τα πιο όμορφα και διάσημα φαράγγια της Ελλάδος. Ονομάζεται και φαράγγι αρχαρίων και είναι ένα φαράγγι για όλους, εύκολο, τουριστικό, δημοφιλές. Η τεχνική κατάρτιση που απαιτείται για την διάσχιση του είναι μικρή σε σχέση με άλλα φαράγγια. Ας μην ξεχνάμε όμως πως ο Ορλιάς έχει μία από τις πιο διασκεδαστικές, αλλά συγχρόνως μεγάλες, απότομες και κάθετες τσουλήθρες ύψους 9 μέτρων, ικανή να ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη, η εν λόγω τσουλήθρα γίνεται και βουτιά, φυσικά υπάρχει και δυνατότητα κατάβασης με σχοινί για όσους τα όριά τους σταματάνε μέχρι εκεί! Έναν απολαυστικότατο, πανέμορφο καταρράκτη ύψους 27 μέτρων που οποιοσδήποτε αρχάριος όταν τον κατέβει θα εκτιμήσει την προσπάθεια του και θα αγαπήσει το canyoning! Η αλήθεια είναι πως όποιος το διασχίσει έχει μία πλήρη, πρώτη εικόνα για το canyoning. Μπορεί να μην είναι ένα στενό ρήγμα όπως μας έρχεται στο μυαλό ακούγοντας την λέξη φαράγγι, αλλά αντιπροσωπεύει το canyoning! Κολύμπι, Καταρρίχηση σε μικρούς και μεγάλους καταρράχτες, βουτιές μικρού αλλά και μεγάλου ύψους, νεροτσουλήθρες, κατεβάσματα με αντιστηρίξεις και περπάτημα σε βρεγμένο έδαφος.
Ο Ορλιάς είναι ένα ανοιχτό φαράγγι με πλούσια βλάστηση, πεντακάθαρα νερά και πολύ ήλιο. Έχει όμορφες τσουλήθρες, άλλες πιο απότομες και άλλες πιο ήπιες και αρκετά άλματα. Έχει επίσης πολλά ηλιόλουστα σημεία για διάλειμμα, παιχνίδια, κολύμπι και βουτιές. Η πρόσβαση προς το φαράγγι γίνεται πολύ εύκολα πλέον, από ταμπέλες που τοποθετήθηκαν σχετικά πρόσφατα, με αφετηρία το ’’Δίον’’ Λιτοχώρου. Ο δρόμος είναι εδώ και 4 χρόνια ασφάλτινος μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης και μετά συνεχίζει βατός χωματόδρομος μέχρι το καταφύγιο Κορομηλιάς, σε υψόμετρο 1100μ.




Προορισμός μας είναι το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Εκεί αφήνουμε τα αυτοκίνητα μας και λίγα μέτρα πιο πάνω, στη στροφή του δρόμου, ξεκινάει ένα καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι με προορισμό την Κορομηλιά, αλλά και το φαράγγι. Είναι μια υπέροχη διαδρομή με πυκνή βλάστηση δίπλα από το φαράγγι και παρέα με τον ήχο των Ολύμπιων υδάτων. Μετά από 50’ ευχάριστης πεζοπορίας, θα δούμε δύο ταμπέλες. Η μία λέει προς Κορομηλιά και η άλλη προς ’’Ορλία’’. Αν πάμε στην Κορομηλιά μπορούμε να προσεγγίσουμε το φαράγγι από ποιο ψηλά. Αν επιλέξουμε αυτή την εκδοχή, τότε κάνουμε όλο το φαράγγι. Όλη η διαδρομή έχει διάρκεια 6 ώρες και το μονοπάτι για να φθάσουμε ως εκεί είναι άλλα 50’ ενώ έχει άλλους 7 καταρράκτες με τον μεγαλύτερο 28μέτρα. Εφόσον η ομάδα δεν έχει αρχάριους, είναι μια πάρα πολύ καλή πρόταση! Ακολουθώντας την ταμπέλα προς το δεύτερο μισό του και όχι προς Κορομηλιά, τότε σε 5΄ προσεγγίζουμε το ποιο γνωστό, αλλά παράλληλα εύκολο και τουριστικό μέρος για canyoning. Κατά τη διάρκεια της κατάβασης μόνο όμορφες και σπάνιες εικόνες θα έχουμε από αυτό το φαράγγι. Κρυστάλλινα νερά, πυκνή βλάστηση, απόκρημνες πλαγιές, άφθονο ήλιο, ίριδες από τους αχνούς των καταρρακτών, γυρίνοι, βατραχάκια φοβισμένα από την παρουσία των ανθρώπων, ίχνη από άγρια θηλαστικά, πανύψηλα πεσμένα δένδρα από κάποια απρόσμενη θεομηνία, πεντακάθαρες λιμνούλες.
Το δεύτερο μέρος του Ορλιά έχει 12 καταρράκτες με τον μεγαλύτερο στα 27μέτρα, η διάρκεια της κατάβασής του είναι κατά μέσω όρο 3 ώρες, η ασφάλισή του είναι πολύ καλή, ενώ κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας μέσα από τα νερά, δεν έχει ιδιαίτερα γλιστερά σημεία που μπορούν να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα. Η καταλληλότερη εποχή είναι από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο. Από Δεκέμβριο μέχρι Απρίλη είναι εξίσου όμορφο και ασφαλές, αλλά φορέστε γάντια και ποιο χοντρά νεοπρέν γιατί τα νερά του Ολύμπου είναι ποιο παγωμένα! Το φαράγγι το επισκέπτονται κάθε χρόνο, περίπου 800 με 1000 άτομα. Ανάμεσα σ αυτούς υπάρχουν άτομα που κάνουν canyoning για πρώτη φορά και άλλοι που κάνουν συχνά. Πολλά γραφεία εναλλακτικού τουρισμού από τον Βόλο, την Λάρισα, την Θεσσαλονίκη διοργανώνουν εκδρομές στον Ορλιά, ενώ παράλληλα κάθε χρόνο γίνονται και διάφορες συναντήσεις και εκδηλώσεις canyoning. Ο ορειβατικός σύλλογος, καθώς και οι διάφοροι δημόσιοι φορείς, συντέλεσαν στην ανάπτυξη της περιοχής και τα τελευταία 12 χρόνια, βλέπουμε μια διαρκή ανάπτυξη και ανάπλαση των μονοπατιών, των δρόμων, των καταφυγίων καθώς και αρκετές καινούριες σημάνσεις που βοηθάνε πλέον τους επισκέπτες στην προσέγγιση και αυτής της μεριάς του Ολύμπου που είναι εξίσου όμορφη σαν του Λιτοχώρου.
Στον Ορλιά και στην περιοχή γύρω από το φαράγγι, αξίζει να πάτε είτε για canyoning, είτε για πεζοπορία, είτε για οικοτουρισμό. Είναι ένα από τα μέρη της Ελλάδος που πρέπει να το επισκεφτείτε.
Γιώργος Ανδρέου.
Εκπαιδευτής-Οδηγός καταβάσεων φαραγγιών