Ένα από τα ομορφότερα φαράγγια που ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα, είναι η ΄΄Πύλη του Παραδείσου΄΄. Η κανονική ονομασία του φαραγγιού είναι Καρλίμπου και είναι παραπόταμος του Καλαρρύτικου ποταμού. Τον Μάιο του 2009 σε μια αναγνωριστική ορειβατική εξόρμηση επισημάναμε το συγκεκριμένο φαράγγι το οποίο είχαμε την ευκαιρία να το εξερευνήσουμε στις 23 Ιουλίου του έτους 2011.

Αρθρογραφία, φωτογραφίες: Γιώργος Ανδρέου. Περιοδικό ”Κορφές” No 219-Απρίλιος 2013 

Ξεκινώντας την περιγραφή, καλό θα ήταν να πούμε λίγα λόγια για την περιοχή. Βρισκόμαστε στα  κεντρικά Τζουμέρκα. Κινούμαστε βορειοανατολικά πλησιάζοντας τις κορυφές Καταρραχιά και Λάκκο. Η περιοχή περιβάλλεται από πανύψηλα βουνά, όπως η Κακαρδίτσα (2469μ.), ο Καταρραχιάς (2280μ.), τα Κριθάρια (2200μ.), τα οποία του προσφέρουν και μια φυσική οχύρωση. Η πορεία προς την διαδρομή μας γίνεται από τον ασφαλτόδρομο που οδηγεί στους Καλαρρύτες και συνεχίζει για τα ορεινά των Τρικάλων.

Τα ποτάμια του Ματσουκίου, του Καλαρρύτικου και του Χρούσια ακούγονται όλα μαζί. Τα γκρέμια μεγάλα κι επιβλητικά. Φαίνονται οι Καλαρρύτες και όλοι οι περιφερειακοί δρόμοι της περιοχής, φαίνεται ο ποταμός Χρούσιας που σμίγει με  το Καρλίμπου (την Πύλη), τα απέραντα οροπέδια των Τζουμέρκων, αλλά και οι βαθιές πεδιάδες κάτω από τα Πράμαντα, απ’ όπου ξεκινάει το φαράγγι των Καλαρρυτών για να σμίξει με του Αράχθου.

Πως πηγαίνουμε εκεί;

Πάνω στον δρόμο προς Καλαρρύτες, υπάρχει μια ταμπέλα που επιδεικνύει την πεζοπορική διαδρομή προς το Ματσούκι και το ιστορικό μοναστήρι της Βύλιζας. Αυτή την διαδρομή την κατεβαίνουμε για κάνα 25λεπτο μέχρι να συναντήσουμε το ποτάμι, μέσα σε πανύψηλα σκιερά πλατάνια. Εκεί ξεκινάει και η διαδρομή για την Πύλη του Παραδείσου.

Στο φαράγγι δόθηκε η ονομασία ” Πύλη του παραδείσου ” από την ομάδα εξερεύνησης, γιατί κατά την διάρκεια της κατάβασης ξαφνικά συναντάς μια πύλη που μοιάζει σαν καταπακτή κι από κάτω απλώνεται όλο το φαράγγι με τις λίμνες και τους καταρράκτες να φαίνονται από ψηλά. Είναι η πόρτα για έναν επίγειο παράδεισο! Μετά από αυτό τη σημείο, πραγματικά εισέρχεσαι σε ένα παραδεισένιο χώρο με πλούσια βλάστηση, μεγάλες γαλαζοπράσινες λίμνες και η διαδρομή εξελίσσεται έτσι μέχρι το τέλος της, που συναντάμε τον ποταμό Χρούσα. Το φαράγγι της Πύλης χωρίζει την περιοχή των Καλαρρυτών και Ματσουκιού και γεωγραφικά ανήκει στο Ματσούκι.

Η όμορφες εικόνες ξεκινάνε από το πέτρινο τοξωτό γεφύρι του μονοπατιού και συνεχίζει με εικόνες από μεγάλα καταπράσινα δασωμένα τοιχώματα, μέχρι να ανταμώσουμε την Πύλη. Η υπέροχη γαλάζια λίμνη κάτω από την Πύλη, σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε πισίνα πάνω σε ψηλό κτήριο! Ο επόμενος πολύ δυνατός καταρράκτης που σκορπίζει δύναμη και ατμούς από το χτύπημα του νερού πάνω σε μια τεράστια βαθιά παραδεισένια λίμνη, είναι το σήμα κατατεθέν του φαραγγιού! Για τους ποιο τολμηρούς και ειδήμονες, εκεί προσφέρεται ένα άλμα 12 μέτρων, που κόβει την ανάσα. Η συνέχεια του φαραγγιού είναι γεμάτη με καταρρακτάκια και βουτιές, μέχρι να φθάσουμε στον 22μετρο βαραθρώδη δίδυμο καταρράκτη που όμοιός του δεν υπάρχει! Εκπληκτική η δύναμη των νερών που πέφτουν από τον μεγάλο καταρράκτη με  ορμή  μέσα στην γαλάζια λίμνη και προκλητική για κάποιους τολμηρούς που θέλουν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους κάτω από την δυνατή πίεση των νερών του. Η μαγεία του φαραγγιού κορυφώνεται επιβλητικά σε εκείνο το σημείο, συνεχίζοντας μέσα από ένα χαρακώδες στενό πέρασμα, μέχρι τη σμίξη με τον Χρούσα.  Λίγο πιο κάτω σμίγουν με το Ματσουκιώτικο φαράγγι και όλα αυτά μας φτιάχνουν τον Καλαρρύτικο ποταμό, στον οποίο μέχρι το τέλος του, δηλαδή την ένωσή του με τον Άραχθο, πέφτουν συνεχώς νερά από ρέματα και ποτάμια.

Η ομάδα εξερεύνησης της Πύλης παραδείσου το 2011

Η δύναμη των νερών από τα Τζουμέρκα, είναι μια μεγάλη πρόκληση για δυνατό canyoning στα φαράγγια της περιοχής!

Συνεχίζοντας πλέον με διάσχιση ποταμού στην υπόλοιπη διαδρομή μας μέχρι να δούμε τα νερά από το Ματσουκιώτικο φαράγγι να ενισχύουν την ροή του Καλαρύτικου, δεν έχει σημεία που χρειάζονται σχοινιά και κάποια ιδιαίτερη τεχνική υποστήριξη. Είναι μια πανέμορφη διαδρομή με τρεχούμενα πηγαία νερά από παντού, συναντώντας σε αρκετά σημεία πελώριες υδάτινες κουρτίνες. Η διαδρομή στο ποτάμι είναι περίπου 3 ώρες. Η πρώτη αλλά και προτεινόμενη έξοδος της διαδρομής είναι από το γεφύρι που βρίσκεται κάτω από την μονή Κιπίνας. Από εκεί ανεβαίνουμε το μονοπάτι που οδηγεί στον κεντρικό δρόμο και συναντάμε τον πολιτισμό.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την Μονή Κιπίνας, που είναι λίγο ποιο πάνω από την έξοδο της Πύλης.  Εύκολα επίσης θα προσανατολιστείτε και θα βρείτε τα πάντα, αγοράζοντας έναν ορειβατικό χάρτη της περιοχής των Τζουμέρκων.  Η κατάβαση του φαραγγιού, απαιτεί συνοδεία από έμπειρο οδηγό, λόγω των τεχνικών που ζητάει η διαδρομή, αλλά και λόγω της μεγάλης ποσότητας νερών.

Υδρολογικά στοιχεία 

Μεγάλες ποσότητες νερού περνάνε από τα φαράγγι τις περιόδους των έντονων καιρικών φαινομένων και  της εποχής που λιώνουν τα χιόνια της Κακαρδίτσας. Το φαράγγι είναι προσπελάσιμο από Ιούλιο μέχρι και Οκτώβριο. Σε περιόδους με έντονες βροχοπτώσεις και λιώσιμο των χιονιών του ορεινού όγκου των Τζουμέρκων, είναι απροσπέλαστο! Η δυναμική του νερού, αφήνει έντονα σημάδια σε πολλά σημεία του φαραγγιού!

Ειδικά στοιχεία

  • Απόσταση από Γιάννενα:54 χιλιόμετρα. Διάρκεια περίπου 1:15 – 1:30.
  • Υψόμετρο αφετηρίας: 760μέτρα
  • Υψόμετρο τερματισμού: 540 μέτρα στην γέφυρα Κιπίνας
  • Ύψος μεγαλύτερου καταρράκτη: 22 μέτρα
  • Χρόνος πρόσβασης- πεζοπορίας: 25 λεπτά
  • Χρόνος κατάβασης φαραγγιού: 4-6 ώρες
  • Χρόνος πεζοπορίας μετά το φαράγγι: 30 λεπτά

Η 6μελής ομάδα του Ελληνικού Συλλόγου Εξερεύνησης Φαραγγιών, που συμμετείχε στο αρμάτωμα του φαραγγιού, αποτελούνταν από τους:

Γιώργο Ανδρέου (επικεφαλής), Μιχάλης Αράπης, Κατερίνα Κουιμτζή, Κωνσταντίνος Καραθάνος, Ορφέας Ανδρέου, και Αλκίμωνας Ζερβός.

Θα ήθελα να αφιερώσω αυτή την υπέροχη εξωτική διαδρομή, στον μεγάλο μου υιό Ορφέα, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην εξερεύνηση της Πύλης, όπου πρώτος απελευθέρωνε όλες τις καταβάσεις, χωρίς δισταγμό και με μεγάλη προθυμία!

Γιώργος Ανδρέου.

Εκπαιδευτής – οδηγός καταβάσεων φαραγγιών