Φαράγγι Πλησόρεμα. Περιοδικό ΚΟΡΦΕΣ-202

Φαράγγι Πλησόρεμα

Ένα ακόμη αξιόλογο φαράγγι προέκυψε στα πλαίσια της εξερεύνησής μας στο όρος Κνημίδα. Είναι το φαράγγι Πλησόρεμα κοντά στο χωριό Άγναντη.

Η Κνημίδα είναι  ένα βουνό που Βρίσκεται στο κέντρο της Στερεάς, στον άξονα βορά – νότου, κατά μήκος του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου, στα παράλια της Ανατολικής Κεντρικής Ελλάδας.

Αρθρογραφία, φωτογραφίες: Γιώργος Ανδρέου. Περιοδικό ”Κορφές” No 202 Μάρτιος 2010

Είναι μια από τις ομορφότερες περιοχές με πλούσιο γεωγραφικό ανάγλυφο. Η εικόνα αυτή από ψηλά σου δίνει τη μικρογραφία, μιας μικρής μακέτας της Ελλάδας. Καταπράσινα βουνά, με πλούσια βλάστηση, οροπέδια, φαράγγια, ρέματα, ωραίες παραλίες με μικρούς κόλπους, λίμνες, σβησμένα ηφαίστεια, αμπέλια και απέραντοι ελαιώνες που απλώνονται στους λόφους, συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικό.

Σε προηγούμενο τεύχος περιέγραψα και αναφέρθηκα λεπτομερώς, στο εξαιρετικό φαράγγι «Μέγα ρέμα » που βρίσκεται κι αυτό στο ίδιο όμορφο κι απόκρημνο βουνό. Το Μέγα ρέμα, κοντεύει να γίνει το νούμερο ένα φαράγγι σε επισκεψημότητα στην Ελλάδα, γιατί βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδος και συνδυάζει εύκολη και σχετικά σύντομη πρόσβαση μαζί με ασφαλή κατάβαση και εξαιρετικά σπάνια ομορφιά!

Ενώ το μέγα ρέμα έχει κατεύθυνση βορειοανατολική, αντίθετα το Πλησόρεμα έχει κατεύθυνση νοτιοανατολική και τα δυο φαράγγια βρίσκονται πλάτη με πλάτη στην Κνημίδα. Κοντά στο Πλησόρεμα, βρίσκεται το αγροτικό και κτηνοτροφικό χωριό Άγναντη που κάποτε έσφυζε από ζωή δίνοντας ευκαιρία για εργασία σε εκατοντάδες ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής στα κάποτε πλούσια σε κάρβουνο ορυχεία της.

Εδώ και πενήντα χρόνια το χωριό είναι να μεταφερθεί στην καινούργια του θέση, κοντά στον Άγιο Κωνσταντίνο λόγω κατολισθήσεων και καθιζήσεων, εξαιτίας των παλαιών στοών των μεταλλίων της περιοχής.

Η απόσταση από τον Άγιο Κωνσταντίνο είναι περίπου 20 λεπτά, διασχίζοντας έναν παλιό ασφαλτόδρομο 9χιλιομέτρων, με πολλές κι απότομες στροφές. Το χωριό είναι χτισμένο πάνω σε έναν αυχένα, σε υψόμετρο 420μέτρων, με εξαιρετική θέα στον βόρειο Ευβοϊκό και την περιοχή ανάμεσα από την Αταλάντη και τον Παρνασσό.

Κοντά στο χωριό, ανακαλύφθηκε μυκηναϊκό νεκροταφείο από ανασκαφές που έγιναν το 1969. Εκεί ήταν «Η Μυκηναϊκή Άγναντη Λοκρίδος». Τα αξιόλογα μυκηναϊκά ευρήματα κοσμούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών και έχουν καταχωρισθεί στα «Χρονικά» του Αρχαιολογικού Δελτίου. Η συνεχής χρήση του νεκροταφείου αυτού από το 1300 – 1000 π.χ. δηλαδή επί 300 συναπτά έτη, μαρτυρεί ότι η ζωή των ανθρώπων της περιόδου αυτής υπήρξε αδιατάρακτη. Η αναστάτωση που ακολούθησε

μετά τον Τρωικό Πόλεμο στα μεγάλα μυκηναϊκά κέντρα, φαίνεται να

άφησε τους λιγοστούς κατοίκους, γεωργούς και κτηνοτρόφους της δύσβατης και ορεινής Άγναντης, ήσυχους και άθικτους. Επίσης τον Φλεβάρη του 1957, είχε παραδοθεί και τοποθετηθεί στο μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο του Παν/μίου Αθηνών, ένα τεμαχισμένο στα δύο, μυκηναϊκό ξίφος του 1450 π.Χ, το οποίο είχε βρει βοσκός στη θέση «Αϊ – Λιάς» της «Πλιέσιας», απέναντι και πολύ κοντά από το μοναδικό σε έκταση, βατότητα και ομορφιά δρυοδάσος, το δεντριά όπως το λένε οι ντόπιοι.

Εκεί σ’ αυτό το δρυοδάσος είναι και το φαράγγι Πλησόρεμα το οποίο εξερευνήσαμε στις 6 Ιανουαρίου 2010.

Αρχικά οι πληροφορίες των ντόπιων για το φαράγγι ήταν πιο πολύ ιστορικές, όπως για μια συγκλονιστική ιστορία μιας κοπέλας που αυτοκτόνησε πέφτοντας εκεί μέσα από ένα απόκρημνο σημείο. Η κοπέλα αυτή λένε πως ήταν να παντρευτεί με κάποιον παρά την θέλησή της εδώ και 40 περίπου χρόνια και την μέρα του γάμου της πήγε και γκρεμίστηκε. Το σημείο αυτό ονομάστηκε το πέρασμα της νύφης και είναι ένα στενό σημείο όπου σμίγουν οι όχθες του φαραγγιού.

Αυτό το σημείο από πάνω φαίνεται βαραθρώδες.

Το φαράγγι ξεκινάει από μια μεγάλη ορεινή πεδιάδα ήπιας κλήσης χωρίς μεγάλη υψομετρική διαφορά (110μέτρα από την είσοδο μέχρι την έξοδο) και σε απόσταση μήκους 1200μέτρων. Το υψόμετρο της αρχής του φαραγγιού είναι 460μέτρα ενώ ο χωματόδρομος που το τέμνει, βρίσκεται στα 350μέτρα.

Το φαράγγι γίνεται εύκολα αντιληπτό, αν κοιτάξουμε από το χωριό προς τα δυτικά. Προς την κατεύθυνση αυτή και παράλληλα με αυτό, υπάρχει κι ένας χωματόδρομος με κατεύθυνση την Καρυά, ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τα Καμένα Βούρλα. Παίρνοντας αυτόν το χωματόδρομο, αμέσως μετά το χωριό, υπάρχει ένας άλλος κατηφορικός χωματόδρομος που οδηγεί στην έξοδό του. Το μήκος του είναι περίπου ένα χιλιόμετρο. Για την είσοδό του η διαδικασία είναι πολύ εύκολη. Παίρνετε τον δρόμο προς Καρυά και μόλις μετά από 2,5 χιλιόμετρα περίπου, ο δρόμος αρχίζει να κατηφορίζει και αριστερά του υπάρχουν χωράφια με καλλιέργειες. Αριστερά του δρόμου, δηλαδή δυτικά, εύκολα θα αντιληφτείτε το φαράγγι.

Τον πρώτο δρόμο που θα συναντήσετε με κατεύθυνση προς το φαράγγι, τον ακολουθείτε με τα πόδια, φροντίζοντας να έχετε αφήσετε το  αυτοκίνητο σας λίγο πριν από αυτό το σημείο. Το τέρμα του δρόμου είναι σε ένα κτήμα, όπου από εκεί η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη. Όλο αυτό το σημείο ονομάζεται Στενή γιατί το φαράγγι είναι πάρα πολύ στενό!

Πραγματικά αμέσως μόλις βρεθείτε στην κοίτη του και μόλις μετά από 30 μέτρα, θα αντικρύσετε ένα σπάνιο θέαμα. Ένα πολύ στενό ρήγμα με ελάχιστη διαφορά απόστασης από την μία του άκρη μέχρι την άλλη, χωρίς να ανοίγει όσο υψώνεται προς τα πάνω! Η αίσθηση του απόλυτου σκοταδιού και συνεπώς της διάσχισης κάποιου υπόγειου ποταμού και γενικά μιας βαραθρώδες πορείας, θα την έχετε για αρκετή ώρα, διασχίζοντας ένα μεγάλο τμήμα του. Περίπου τα 2/3 του μήκους του! Το απόλυτο σκοτάδι σε όλο αυτό το τμήμα του, είναι κάτι που το ανεβάζει πολύ σαν φαράγγι, ως αναφορά πάντα την αισθητική του. Τα αλλεπάλληλα μικρά κατεβάσματά του με αντιστήριξη σε συνδυασμό με το ελάχιστο έως και ανύπαρκτο φωτισμό του, θα σας δίνουν την εντύπωση ότι το επόμενο βήμα σας θα είναι μέσα σε καταβόθρα! Δυστυχώς όμως μην περιμένετε να απολαύσετε μεγάλα ραπέλ, αλλά ούτε και μικρά. Λίγο μετά την είσοδό σας θα δείτε αριστερά σας όπως κατεβαίνετε να τρέχει νερό και να σχηματίζει έναν καταρράκτη ύψους 18μέτρων. Μια άλλη αρκετά εντυπωσιακή εκδοχή, είναι να μπείτε κι από κει κατεβαίνοντας όμως με ραπέλ και δένοντας από ένα μεγάλο δέντρο που στέκει ακριβώς από πάνω. Ο καταρράκτης αυτός, σχηματίζεται από ένα ρυάκι που χύνεται στο φαράγγι. Θα το βρείτε εύκολα πάνω στην πορεία σας προς την κοίτη και θα το ακολουθήσετε μέχρι να σας βγάλει σ’ αυτό το σημείο. Εκεί θα νιώσετε τη αίσθηση πως κατεβαίνετε σε βαραθρώδες πηγάδι! Λίγο πιο κάτω είναι και το πέρασμα της νύφης. Το χαρακτηριστικό σ’ αυτό το σημείο, είναι ότι σμίγουνε οι δυο άκρες του φαραγγιού ακριβώς από πάνω και μπορεί κάποιος να περάσει από την μία μεριά του ρήγματος στην άλλη, αλλά με αυξημένη επικινδυνότητα!!

Το Πλησόρεμα, δεν έχει καμία απαίτηση τεχνικών, αφού τα 3 μικρά ραπελάκια των 3-5 μέτρων που θα συναντήσετε, περνιούνται αρκετά εύκολα, και ακόμα ακόμα για κάποιους και με αντιστήριξη! Θα κολυμπήσετε μόνο σε ένα σημείο του, και μπορείτε άνετα να πάτε και με στολή νεοπρέν 3ών χιλιοστών. Στην αρχή του καλοκαιριού αν κρατάει ακόμα νερό, η προσπέλασή του γίνεται με ένα σορτσάκι κι ένα φανελάκι.

Το Πλησόρεμα είναι και κατάλληλο για όσους θέλουν να έχουν μια πρώτη επαφή με τα φαράγγια, αφού είναι πολύ εντυπωσιακό και αρκετά εύκολο.  Ο χρόνος που απαιτείται για την διάσχισή του είναι περίπου 50 λεπτά. Η παρέα που το εξερεύνησε αποτελούνταν από τον γράφοντα και τους: Καγιά Αλέξανδρο, Πατρώνα Δημοσθένη, Λιόλιο Δημήτρη, Παπαγιάννη Φοίβο, Σιδέρη Μάρκο, Μαρτζούκο Μιχάλη, Συρίβελη Κώστα.

Γιώργος Ανδρέου.

Εκπαιδευτής – οδηγός καταβάσεων φαραγγιών