Φαράγγι «Στριφτό» στην Κνημίδα.
Μία ακόμα αξιόλογη διαδρομή canyoning είναι έτοιμη και περιμένει τους φίλους του σπορ, αλλά και όλους τους φίλους του βουνού και των ορεινών αθλημάτων περιπέτειας. Το φαράγγι βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας πλάι στην Ε.Ο Αθηνών – Λαμίας, πάνω από τα Καμένα Βούρλα, στο όρος Κνημίδα, στο οποίο έχω αναφερθεί και σε παλαιότερα τεύχη του περιοδικού. Η Κνημίδα είναι το απόκρημνο βουνό πάνω από το γνωστό τουριστικό θέρετρο ‘’Καμένα Βούρλα’’, με τα περίφημα λουτρά. Το φαράγγι είχε επισημανθεί το 2007 και εξερευνήθηκε στις 8 Απριλίου του 2012, από 8 μελή ομάδα του Ε.Σ.Ε.Φ.
Αρθρογραφία, φωτογραφίες: Γιώργος Ανδρέου. Περιοδικό ”Κορφές” No 216-Ιούλιος 2012
Είναι το βουνό με τα τρία συνεχόμενα τούνελ στην Εθνική οδό και τα κρυμμένα ελατοδάση που φαίνονται από τις γύρω παραλίες. Εκεί πάνω απλώνονται αρκετά λιβάδια που λειτουργούν κι ως λεκάνες συγκέντρωσης των νερών, οι οποίες τροφοδοτούν φαράγγια και ρέματα, που τα περισσότερα εκβάλουν στον Μαλιακό κόλπο. Πίσω από το χωριό Καρυά, στην βορινή του πλευρά, σχηματίζεται και η λεκάνη που τροφοδοτεί το φαράγγι που θα αναφερθώ σήμερα. Το φαράγγι είναι ανώνυμο και βαπτίστηκε «Στριφτό», διότι ο μεγάλος του 50μετρος καταρράκτης, ο οποίος είναι και θεατός από την παραλία, είναι στριφτός και θεατός από αρκετά σημεία!
Η εξερεύνηση και το αρμάτωμα του φαραγγιού έγινε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Συλλόγου Εξερεύνησης Φαραγγιών και διήρκησε δύο ημέρες. Την πρώτη ημέρα έγινε προετοιμασία με ανίχνευση και πεζοπορία των γύρω μονοπατιών και των δρόμων πρόσβασης προς κι από το φαράγγι. Το αρμάτωμά του έγινε την επόμενη ημέρα και κράτησε 7μιση ώρες. Σε όλο το φαράγγι τοποθετήθηκαν 23 αλυσίδες, ενώ σε σημεία που τα πετρώματα δεν ήταν συμπαγή και για λόγους μέγιστης ασφαλείας τοποθετήθηκαν ιμάντες με κρίκους πάνω σε δένδρα.
Το φαράγγι δεν εγκυμονεί κινδύνους κατά την διάρκεια της πορείας του και δεν έχει ολισθηρά πετρώματα. Αυτό το κάνει ιδανικό και για καινούριους στο σπορ.
Επίσης δεν επισημάνθηκαν ιδιαίτερα ίχνη κατολισθήσεων, σημάδι που εμπνέει ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Η ποσότητα των νερών είναι αυξημένη συνήθως από Δεκέμβριο ως Μάρτιο επηρεαζόμενη πάντα από τις βροχοπτώσεις και τα καιρικά φαινόμενα της περιοχής, ενώ οι καταλληλότεροι μήνες για την κατάβαση του Στριφτού, είναι ο Απρίλιος και ο Μάιος. Το φαράγγι συνήθως είναι άνυδρο από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο, επηρεαζόμενο από την πορεία του εκάστοτε χειμώνα. Υπάρχει δυνατότητα εύκολης διαφυγής σε 4 διαφορετικά σημεία και γενικά θεωρείται εύκολο φαράγγι για διαφυγή. Επίσης για ομάδες αρχαρίων, υπάρχει δυνατότητα να γίνει κατάβαση του μισού φαραγγιού, αποφεύγοντας το επάνω τεχνικό κομμάτι με τον μεγάλο καταρράκτη. Η διάρκειά όλης της διαδρομής κυμαίνεται 5-7 ώρες, ενώ για το δεύτερο μισό 3-4 ώρες. Δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες, παρά μόνο στην αρχή που είναι και η κατάβαση του μεγάλου καταρράκτη ΄΄του στριφτού΄΄, στον οποίο πρέπει να γίνουν δύο αλλαγές. Η πρώτη βρίσκεται 6 μέτρα κάτω από την αρχή του καταρράκτη (από την δεξιά μεριά όπως κοιτάμε την θάλασσα) και η δεύτερη 22 μέτρα μετά, ακριβώς δίπλα στον καταρράκτη (από την αριστερή μεριά όπως κοιτάμε την θάλασσα) . Ο καταρράκτης συνεχίζει και τελειώνει με 28 μετρο ραπελ. Η συνέχεια του φαραγγιού γίνεται με απλές και πανέμορφες καταβάσεις ραπέλ κάνοντας αρκετή χρήση μονού σχοινιού λόγω του βάθους των λιμνών. Υπάρχουν 5 ασφαλή σημεία για άλματα και μια τσουλήθρα. Στην πορεία του και προς το τέλος της διαδρομής, ενώνεται με ένα μικρότερο φαράγγι (από την δεξιά μεριά όπως κοιτάμε την θάλασσα) το οποίο είναι κι αυτό εξερευνημένο κι αρματωμένο, χωρίς όμως να είναι αξιόλογο. Μετά την ένωσή τους και τα δύο μαζί σχηματίζουν ένα μικρό ποτάμι όπου μετά από 40 λεπτά περπάτημα, τέμνει τον αυτοκινητόδρομο (την Ε.Ο).
Χαρακτηριστικά του φαραγγιού είναι η έντονη βλάστηση, τα πεντακάθαρα νερά, οι βαθιές του ηλιόλουστες λίμνες, τα όμορφα και συνάμα διαφορετικά ραπέλ που εξελίσσονται στην πορεία του. Γενικά ο Στριφτός θυμίζει αρκετά το φαράγγι του Ορλιά στον Όλυμπο.
Για να βρείτε την έξοδο του φαραγγιού πρέπει να μπείτε στα Καμένα Βούρλα και αναζητήστε τον οικισμό Συκίτσα. Κάτω από αυτόν τον οικισμό περνάνε τα τούνελ της Ε.Ο. Η έξοδος του φαραγγιού βρίσκεται στην γέφυρα του παράλληλου βοηθητικού δρόμου με την Ε.Ο και είναι κοντά σ’ αυτό τον οικισμό.
Όταν κατεβάζει νερό το φαράγγι, η κοίτη του περνάει μέσα από την πόλη των Καμένων Βούρλων. Για να προσανατολιστείτε ποιο εύκολα, η γέφυρα που υπάρχει στην αρχή της οδού Βασιλειάδη πλάι σε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ (ΓΑΛΑΞΙΑΣ), είναι για τα νερά του φαραγγιού.
Για να πάτε στην είσοδο υπάρχουν δύο τρόποι:
Ο πρώτος τρόπος είναι να περπατήσετε έναν παλιό παρατημένο χωματόδρομο παράλληλα με το φαράγγι μήκους 3ων χιλιομέτρων, μία ώρα ανηφορική πορεία. Δεν πάει αυτοκίνητο. Προτείνεται διότι συνδυάζει όμορφη πεζοπορία!
Ο δεύτερος τρόπος είναι διαδρομή 11 χλμ. που διανύεται σε 24 λεπτά με αυτοκίνητο. Πρέπει να πάτε στον οικισμό Ασπρονέρι και να πάρετε τον χωματόδρομο που οδηγεί στην Κνημίδα και βγαίνει στην Καρυά. Θα περάσετε το εικονοστάσι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται πάνω σε τρισκελή διασταύρωση, όπου θα πάτε δεξιά και αμέσως λίγο πιο κάτω στην επόμενη διασταύρωση πάλι σε τρισκελή δρόμο θα βρείτε άλλο εικονοστάσι της Αγίας Ιερουσαλήμ. Εκεί παρκάρετε και ανεβαίνετε στο λιβάδι. Σε λίγο θα βρείτε γιδόστρατες που θα σας οδηγήσουν στο ρέμα που αμέσως θα μετατραπεί σε φαράγγι και θα σας ανταμείψει με το παραπάνω! Χιλιομετρικά απέχει από την Αθήνα 175 χλμ, ενώ από την Θεσσαλονίκη 379 χλμ. Είναι εύκολα προσβάσιμο διότι βρίσκεται πάνω στην Εθνική οδό και την πόλη των Καμένων Βούρλων.
Ειδικά στοιχεία του φαραγγιού
- Νομός: Φθιώτιδας
- Όρος: Κνημίδα
- Πόλη: Καμένα Βούρλα
- Υψόμετρο αφετηρίας: 535μέτρα
- Υψόμετρο τερματισμού: 35 μέτρα
- Σύνολο καταβάσεων: 25
- Ύψος μεγαλύτερου καταρράκτη: 28+22=50 μέτρα
- Διάρκεια κατάβασης: 6 ώρες
Το φαράγγι είχε επισημανθεί το 2007 και εξερευνήθηκε στις 8 Απριλίου του 2012, από 8 μελή ομάδα του Ε.Σ.Ε.Φ.
Η ομάδα αποτελούνταν από τους: Γιώργο Ανδρέου (υπεύθυνος εξερεύνησης) Λιόλιο Δημήτριο, Παπαγιάννη Φοίβο, Κουιμτζή Αικατερίνη, Παπαγιάννη Αμαλία, ΜπέλλουΝάνσυ, Μιλιορέλη Κάλλια, Βασβατέκη Ιωάννη.
Συνδυάστε την εξόρμηση σας με ζεστά λουτρά μετά την δραστηριότητα.
Γιώργος Ανδρέου
Εκπαιδευτής – οδηγός καταβάσεων φαραγγιών