Μελιταίας-Φαράγγι Τάρταρος (Σκουρτσόρεμα)
Στην Δυτική μεριά της Όθρης υπάρχει μια ιστορική διαδρομή κατάβασης φαραγγιού, κοντά στην αρχαία πόλη Μελίτεια. Μέρος με μεγάλη προϊστορία αλλά και ιστορία! Ένα ακόμη φαράγγι προστίθεται στον νομό Φθιώτιδας και παραμένει ο νομός με τα περισσότερα φαράγγια στην Ελλάδα.
Αρθρογραφία, φωτογραφίες: Γιώργος Ανδρέου. Περιοδικό ”Κορφές” No 221 Οκτώβριος 2013
Αξίζει να επισκεφθείτε τη περιοχή που θα αναφερθούμε και να γνωρίσετε από κοντά τους μύθους την φύση και τους φιλόξενους ανθρώπους της περιοχής.
Η απόσταση της Μελιταίας από την πόλη της Λαμίας είναι 35χλμ και ο χρόνος μόλις 35 λεπτά.Διασχίζοντας ιστορικά μονοπάτια και το μυθικό φαράγγι Τάρταρος, θα νοιώσετε έντονα τον αρχαίο πολιτισμό γύρω σας!
Κοντά στην αρχαία πόλη Μελίτεια, εκεί που ο μύθος με την πραγματικότητα προκαλεί δέος κι εκεί που η ιστορία του βασιλιά Μελιτέα και της κόρης Ασπαλίδας βρυχάται μέσα από το φαράγγι του Τάρταρου, εκεί θα δείτε από κοντά την φύση, την ιστορία, και ένα ακόμη όμορφο Ελληνικό τοπίο. Ο συνδυασμός με τον χώρο, το φαράγγι, την ιστορία, τη μυθολογία, κάνουν την διαδρομή διαφορετική. Μια διαδρομή προσιτή ακόμη κι από παιδιά, μια διαδρομή που δίνει στους επισκέπτες την δυνατότητα να διασχίσουν το μυθικό φαράγγι και να περάσουν μέσα από την αρχαία πόλη, που βρίσκεται πλάι από αυτό. Εν συντομία, ο μύθος λέει ότι ο Μελιτέας γιος του Δία και της Νύμφης Οθρηίδας, τρεφόταν όταν ήταν μωρό από μέλισσες. Ο Μελιτέας μεγαλώνοντας έχτισε μια πόλη, τη Μελίτεια. Σε αυτήν ο ίδιος δυστυχώς έγινε τύραννος. Επειδή διοικούσε τη πόλη του με τρόπο σκληρό κι απάνθρωπο, οι ξένοι τον έλεγαν Τάρταρο, ευχόμενοι έτσι να γκρεμιστεί στα Τάρταρα. Ο Μελιτέας μόλις μια κοπέλα της περιοχής ξεχώριζε για την ομορφιά της, την έφερνε στο παλάτι του για να τη χαρεί ο ίδιος, πριν εκείνη παντρευτεί με άλλον άντρα. Η Ασπαλίδα μια όμορφη της εποχής, είχε πατέρα της έναν από τους πιο τιμημένους άρχοντες της Μελίτειας, τον Αργαίο. Μόλις αυτή έμαθε πως ο Μελιτέας ήθελε να την αρπάξει, αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της και κρεμάστηκε, για να γλιτώσει τον εξευτελισμό. Ο αδερφός της όμως ο Αστυγίτης ορκίστηκε να τιμωρήσει το Μελιτέα. Έτσι, πριν μαθευτεί ο θάνατός της, φόρεσε τα ρούχα της, έκρυψε το σπαθί του κι ακολούθησε τους ανθρώπους του τυράννου που είχαν πάει στο σπίτι του να παραλάβουν την κόρη. Καθώς ήταν σε νεαρή ηλικία κατάφερε να τους ξεγελάσει όλους. Ο Αστυγίτης με το σπαθί του εκδικήθηκε για το θάνατο της αδερφής του.
Οι κάτοικοι της Μελίτειας στεφάνωσαν τον Αστυγίτη ως ελευθερωτή, ενώ το πτώμα του Μελιτέα το έριξαν στον κοντινό ποταμό που από τότε ονομάστηκε Τάρταρος. Για να πάτε στο φαράγγι Τάρταρος (ή Σκουρτσόρεμα), ακολουθείτε τις πινακίδες για το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το χωριό, όπου παρκάρετε το αυτοκίνητό σας και συνεχίζετε πεζοπορικά από τον χωματόδρομο που τέμνει τον κυρίως δρόμο μπροστά στην είσοδο του μοναστηριού. Η διαδρομή προς το φαράγγι συνεχίζει πεζοπορικά από έναν αγροτικό δρόμο και είναι διάρκειας μισής ώρας και μήκους 2,3χλμ. Στο σημείο που κατηφορίζει ο δρόμος, να έχετε το νου σας όταν δείτε ένα μικρό και κλειστό ρέμα να σταματήσετε γιατί θα έχετε φθάσει στον προορισμό σας. Το ρέμα έχει τρεχούμενο νερό όλο το χρόνο. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατευθείαν χρειάζεται να κατέβετε με σχοινιά ένα ραπέλ ύψους 8 μέτρων, στο οποίο θα δέσετε από δένδρο. Τα ραπέλ στο φαράγγι είναι απανωτά, πιο πολύ από δεσίματα σε δένδρα και λιγότερο από ραπελόκρικους που τοποθετήθηκαν σε κάποια σημεία. Η διαδρομή όπως καταλάβατε, ξεκινάει από ένα όμορφο παραφάραγγο με 5 καταβάσεις ραπέλ, όπου το τελευταίο 22 μέτρων, τέμνει το κυρίως φαράγγι. Το κυρίως φαράγγι το διασχίζετε αρκετά ομαλά, περνώντας πλάι αλλά και μέσα από όμορφες λίμνες και κάνοντας άλλα 2 ραπέλ 10 και 12 μέτρα αντίστοιχα. Η πορεία γενικά του κυρίως φαραγγιού είναι πολύ ομαλή και μετά τα ραπέλ η διαδρομή γίνεται πεζοπορική πλάι στις όχθες του. Κάπου στο τέλος της διαδρομής θα βρείτε στα αριστερά μονοπάτι το οποίο θα σας βγάλει σε χωράφια και ξέφωτο όπου είναι και τα τείχη της αρχαίας πόλης. Ξαποστάστε κι εξερευνήστε την περιοχή, αξίζει! Από εκείνο το σημείο ακολουθώντας τους χωματόδρομους θα σας οδηγήσουν στον κεντρικό δρόμο λίγο πριν το χωρίο Μελιτέα.
Η διάρκεια κατάβασης του φαραγγιού είναι 3 ώρες και της πεζοπορίας συνολικά 1,5 ώρα.
Κατάλληλη περίοδος για να επισκεφτείτε την περιοχή είναι όλος ο χρόνος, αλλά ιδανικότερα προτείνουμε το φθινόπωρο, χειμώνα και άνοιξη. Το ύψος του μεγαλύτερου καταρράκτη είναι 22 μέτρα, ενώ ο αριθμός των καταρρακτών που χρειάζονται σχοινιά είναι 8.
Ευχαριστούμε τον καθηγητή αρχαιολογίας και ερευνητή της περιοχής, κύριο Σπύρο Μπαϊκούση για όλες τις πληροφορίες, την ενημέρωση και την κατήχηση προς στην ομάδα μας, σχετικά με την ιστορία και την προϊστορία της περιοχής και γενικά όλους τους ντόπιους που συμμετείχαν στην ανάδειξη της περιοχής τους.
Γιώργος Ανδρέου.
Εκπαιδευτής – οδηγός καταβάσεων φαραγγιών