Ήμουν επικεφαλής της ομάδας αρματώματος του φαραγγιού Ζάβος στις 4 Μαΐου 2008, καθώς επίσης και στις 26 Μαΐου 2011 όπου ενισχύθηκαν όλες οι αγκυρώσεις της διαδρομής. Σήμερα η διαδρομή διαθέτει πολύ καλής ποιότητας αγκυρώσεις και μπορεί να την διασχίσει άνετα μια ομάδα, εντός τεσσάρων ωρών.
Αρθρογραφία, φωτογραφίες: Γιώργος Ανδρέου. Περιοδικό ”Κορφές” No 240-Ιούλιος 2018
Τα ζαγοροχώρια είναι από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας και παράλληλα ένα τουριστικό μέρος και πόλος έλξης πολλών επισκεπτών.
Η αρχιτεκτονική της περιοχής, το μεγάλο και ξακουστό φαράγγι του Βίκου, οι πηγές του ποταμού Βοϊδομάτη, τα μεγάλα σπηλαιοβάραθρα της Τύμφης καθώς και πολλά φαράγγια, αποτελούν σημείο αναφοράς για δραστηριότητες
Η περιοχή παρουσιάζει φαράγγια, αλλά λόγω των πετρωμάτων της και της καρστικότητας της ευρύτερης περιοχής, τα περισσότερα από αυτά είναι χωρίς νερό, αλλά πολύ ιδιαίτερα, συνδυάζοντας τα επιβλητικά πυργώδες πετρώματα, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα και την Ηπειρώτικη αρχιτεκτονική!
Τα ανεξερεύνητα φαράγγια της περιοχής ανέμεναν προκλητικά εδώ και χιλιάδες χρόνια, τον ερχομό των ανθρώπων των φαραγγιών!
Τα Ζαγοροχώρια είναι ένα δίκτυο από 46 πανέμορφα χωριά.
Χωριά με ζωή ή με ηρεμία, χωριά με απίστευτη θέα ή χωριά μέσα στο δάσος.
Δάση αλλά και ξερές κορυφές, πεντακάθαρα ποτάμια όπως ο Βοϊδομάτης, αλλά και αλπικές λίμνες, όπως οι δρακόλιμνες.
Στα Ζαγοροχώρια ο επισκέπτης επίσης μπορεί να θαυμάσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική από πέτρα και ξύλο που είναι τα κύρια υλικά από τα οποία φτιαχνόντουσαν και φτιάχνονται ακόμη τα σπίτια.
Το φαράγγι του Βίκου αποτελεί μαζί με τον Βοϊδομάτη, τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου.
Η πλούσια βλάστηση, τα σπάνια είδη ζώων και πουλιών που φιλοξενεί, τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού που το διασχίζει αναμφισβήτητα εντυπωσιάσουν και προκαλούν δέος!
Τρία είναι τα επίκεντρα του canyoning στην περιοχή των Ζαγορίων.
Το Πάπιγκο, η Κλειδωνιά και το Βραδέτο.
Βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, το δυτικό Ζαγόρι περιλαμβάνει ορισμένα από τα δημοφιλέστερα, και ίσως ομορφότερα χωριά της περιοχής.
Ο ποταμός Βοϊδομάτης αποτελεί ένα από τα μαγευτικότερα τοπία της περιοχής, το ιδανικότερο, ίσως σκηνικό για πεζοπορικές διαδρομές, ατελείωτες περιηγήσεις και rafting όλο το χρόνο!
Τα καταγάλανα νερά του, έχουν σταθερή θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου.
Πλησιάζοντας στο Πάπιγκο και περνώντας τον Βοϊδομάτη από την γέφυρα της Αρίστης, αρχίζεις να νοιώθεις έντονα τα μεγαλουργήματα της φύσης και την πρόκληση να φτάσεις ποιο κοντά τους!
Για τους λάτρες του canyoning υπάρχει μια εξαιρετική διαδρομή, η οποία ομορφαίνει ακόμα περισσότερο, όταν σμίγει με τον Βοϊδομάτη.
Βρίσκεται πριν το Πάπιγκο και τέμνεται από τον κεντρικό δρόμο και είναι διαδρομή με πολύ εύκολη πρόσβαση.
Συγκεκριμένα ανεβαίνοντας για Πάπιγκο, μόλις τελειώσουν οι απότομες ανηφορικές στροφές, θα δείτε ένα εικονοστάσι (Αγ. Παρασκευή).
Δίπλα βρίσκεται μια ξερή κοίτη ρέματος όπου αμέσως μετά από 100 μέτρα περίπου περπάτημα, γίνεται ένα απότομο κι αξιόλογο φαράγγι με διαδοχικές καταβάσεις, που καταλήγει στο Βοϊδομάτη με μεγάλο ραπέλ 40 μέτρων.
Το ρέμα ονομάζεται Ζαβογιάννη (εν συντομία Ζάβος) και τροφοδοτείται με νερό από μια μεγάλη λεκάνη δυτικά του Πάπιγκου.
Στο ρέμα τρέχει λίγο νερό σχεδόν όλο το χρόνο, αλλά μόνο στο πάνω μέρος του, δηλαδή από εκεί που το τέμνει ο δρόμος και πάνω.
Το πάνω μέρος δεν έχει κανένα ενδιαφέρον σαν φαράγγι, ενώ από τον δρόμο και κάτω το ρέμα του Ζάβου, πέφτει πάνω στα ψηλά και κάθετα τοιχώματα του Βοϊδομάτη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια αξιόλογη διαδρομή, αλλά χωρίς νερό, λόγω της καρστικότητας των πετρωμάτων, αλλά με όμορφο διάκοσμο και στενά τοιχώματα.
Οι 17 διαδοχικές καταβάσεις για μήκος μόλις 300 μέτρων, τα εξαίρετα γλυπτά και η επιβλητική βοή του ποταμού όσο η διαδρομή πλησιάζει στο μεγάλο φαράγγι του Βοϊδομάτη, είναι οι λόγοι που κατατάσσεται ως το καλύτερο φαράγγι στην περιοχή.
Ένα μεγάλο δέος νιώθεις στο τελείωμα του φαραγγιού, μόλις στέκεσαι κρεμασμένος κάθετα πάνω από τον Βοϊδομάτη (περίπου 80 μέτρα), με θέα τους πύργους της Αστράκας, το φαράγγι του Βίκου, τα πρασινογάλαζα νερά του ποταμού και ίσως κάποιες από τις χιονισμένες κορυφές της Τύμφης!
Το τέλος της διαδρομής, όπου είναι και η καλύτερη εμπειρία, γίνεται με 3 τεχνικές αλλαγές (οριζόντια τραβέρσα 7 μέτρων, κάθετη τραβέρσα 20 μέτρων και ραπέλ 40 μέτρων).
Μετά την προσγείωση στις όχθες του Βοϊδομάτη, είναι αδύνατον να αντισταθείς και να μην βουτήξεις στα παγωμένα νερά του ποταμού.
Η χρήση στολής νεοπρέν δεν είναι απαραίτητη κατά την διάρκεια της κατάβασης του φαραγγιού, αλλά είναι απαραίτητη για τη διάσχιση του ποταμού, αφού σε αρκετά σημεία χρειάζεται να περάσεις κολυμπώντας από τη μία όχθη στην άλλη, αλλά και για την εξασφάλιση της πλευστότητας.
Όποια εποχή κι αν κάνετε τη διαδρομή, ακόμα και με καύσωνα το καλοκαίρι, μπαίνοντας στο Βοϊδομάτη θα αισθανθείτε στα χέρια σας τη χαμηλή θερμοκρασία του νερού.
Η διάσχιση του τμήματος του Βοϊδομάτη, από το φαράγγι μέχρι τη γέφυρα της Αρίστης είναι λιγότερο από μία ώρα και είναι το κερασάκι στη τούρτα κι αυτό που πραγματικά ομορφαίνει και ζωντανεύει τη διαδρομή.
Ήμουν επικεφαλής της ομάδας αρματώματος του φαραγγιού Ζάβος στις 4 Μαΐου 2008, καθώς επίσης και στις 26 Μαΐου 2011 όπου ενισχύθηκαν όλες οι αγκυρώσεις της διαδρομής.
Σήμερα η διαδρομή διαθέτει πολύ καλής ποιότητας αγκυρώσεις και μπορεί να την διασχίσει άνετα μια ομάδα, εντός τεσσάρων ωρών.
Τεχνικά στοιχεία
- Μήκος φαραγγιού: 650 μέτρα
- Υψόμετρο αφετηρίας: 790 μέτρα
- Υψόμετρο τερματισμού: 520 μέτρα
- Υψομετρική διαφορά: 270 μέτρα
- Μεγαλύτερος καταρράκτης: 40 μέτρα
- Μήκος διάσχισης Βοϊδομάτη: 2,8 χιλιόμετρα
- Χρόνος κατάβασης: 3 ώρες
- Χρόνος διάσχισης ποταμού: 1 ώρα
- Προτεινόμενη περίοδος: όλο το χρόνο εφ’ όσον είναι δυνατή η διάσχιση του ποταμού.
Γιώργος Ανδρέου.
Εκπαιδευτής-Οδηγός καταβάσεων φαραγγιών